Maatalous

Leppä kaipaa kauppaa kannattavuustalkoisiin: "olemme haastaneet mukaan, mutta hiljaista on ollut"

Kuivuuden kriisiavun koosta tai muodosta ministeri ei puhu ennen puolueiden budjettiriihtä.
Kimmo Haimi
Asta ja Eero Pekkala ovat pitäneet sukutilaa vuodesta 2005 alkaen. Sonnit Oodi, Ohrapulla ja Omppupomppu eivät ole joutumassa ennenaikaisesti teuraalle kuivuuden vuoksi.

Kuivan kesän vuoksi maatalouden kriisituki on paikallaan, mutta se ei ratkaise alan kannattavuusongelmaa.

Tästä ovat yhtä mieltä Nurmijärvellä lihatilaa pitävät Eero ja Asta Pekkala sekä heidän tilallaan tiistaina vieraillut maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.).

Pekkalat toivovat korkeampaa tuottajahintaa ja Leppä sen toteutumista siten, että kauppa ja teollisuus uskaltautuvat neuvottelemaan sopimuksiaan uudelleen.

"Olemme koittaneet haastaa kauppaa mukaan, mutta hiljaista on ollut", ministeri kertoo.

Ruotsissa ruokakaupat ovat tukeneet kuivuuden koettelemia viljelijöitä suosimalla omassa maassa tuotettua lihaa.

Leppä vieraili Pekkaloiden tilalla tiistaina. Kesän kuivuutta paikkaavasta kriisituesta ministerillä ei ole uutta sanottavaa. Hän lupaa, että asia selviää viimeistään puolueiden välisessä budjettiriihessä ensi viikolla.

Ministeri vahvistaa, että tuet pyritään saamaan maksuun nopeammin kuin viime vuoden märkyyttä paikkaavat energiaveron palautukset. Niiden maksaminen alkaa vasta tämän vuoden syyskuussa.

Pekkaloiden tila on selvinnyt vuoden kuivuudesta verrattain hyvin. Eero Pekkala arvioi, että kasvukausi on ollut Keski-Uudellamaalla hieman keskimääräistä armollisempi.

"Sateet ovat olleet jonkinmoisia", hän lohduttautuu.

Reilun 200 sonnin lihatilalta ei ole ainakaan vielä jouduttu lähettämään eläimiä ennenaikaisesti teurastettavaksi, mutta tutulla lypsykarjatilalla asiasta on ollut jo puhetta.

Pekkalat sen sijaan jännittävät rehusadon riittävyyttä. Sonnien syömästä rehusta yleensä puolet on kasvatettu itse, mutta tänä vuonna tilan rehusato on jäänyt kolmanneksen edellisvuotisesta.

Eero Pekkala kantaa yleisesti huolta maatalouden kannattavuudesta Etelä-Suomessa.

"Etelä-Suomessa asuu noin kaksi miljoona ihmistä. Jos he eivät näe edes auton tai junan ikkunasta lehmiä, voi olla, että he alkavat ajatella, ettei ruuan alkuperällä ole väliä."

Ministeri Leppä jakaa tilallisten näkemyksen koko Suomessa tapahtuvan tuotannon tärkeydestä.

"On myös tautitilanteemme kannalta hyvä, ettei kaikki toiminta ole samalla alueella", hän huomauttaa.

Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan keskustalaiset jäsenet vierailivat Pekkaloiden tilalla tiistaina osana keskustan eduskuntaryhmän kesäkokousta.

Paikalla olivat ministeri Lepän lisäksi valiokunnan puheenjohtaja Anne Kalmari sekä kansanedustajat Lasse Hautala, Pertti Hakanen, Juha Pylväs ja Eerikki Viljanen.

Eero Pekkala pitää hyvänä sitä, että pääosin pohjoisemmasta Suomesta kotoisin olevat poliitikot tutustuvat myös Etelä-Suomen tuotanto-oloihin.

Juttua päivitetty 22.8. kello 16:25: Tilalla vierailleisiin kansanedustajiin lisätty Juha Pylväs.

Lue lisää

"Turkisala ei ole tässä mukana" – turkiskasvattajain liiton Marja Tiuran mukaan EU:n häkkikielto ei koskisi turkiseläimiä

Ministerit valmistelevat valkoposkihanhia koskevaa kirjelmää komissiolle – Leppä ja Mikkonen vaativat yhdessä lajin siirtämistä metsästettävien lajiliitteeseen

Facebookissa liikkeellä MT:n jutuksi naamioitu valeuutinen raivioratkaisusta – MT:n päätoimittaja tuomitsee teon jyrkästi

Sopua EU:n maatalouspolitiikasta ei vielä löytynyt – neuvottelut jatkuvat kesäkuussa