Maatalous

Kesä kuumensi merivesiä, joten syysmyrskyille on tarjolla kosolti energiaa

Maatalous 23.08.2018

Kuuma kesä saattaa enteillä syysmyrskyjä, mutta matalapaineiden reittejä ei voi ennakoida.


Pekka Fali
Osa Suomen yli kulkevista matalapaineista voi äityä myrskyksi.

Ilmaston muuttuessa on odotettavissa, että sääolot jämähtävät yhä pidemmäksi aikaa paikoilleen ja sään ääri-ilmiöt voimistuvat. Esimerkiksi tämän kesän helle kesti poikkeuksellisen pitkään. Onko tänä syksynä odotettavissa tavallista voimakkaampia ja pitempikestoisia myrskyjä?

Ilmastomme on jo muuttunut muutaman kymmenen vuoden takaisesta ilmastosta, mikä näkyy selvimmin vuotuisen keskilämpötilan kohoamisena maailman laajuisesti. Suomi sijaitsee maantieteellisesti sellaisessa paikassa, jossa sään vaihtelut ovat ja tulevat tulevaisuudessa olemaan luonnollinen ilmiö. Jatkossa on kuitenkin todennäköisempää, että sään ääri-ilmiöitä esiintyy useammin kuin ennen.

On hyvin mahdollista, että tämän kesän pitkällä ja monin paikoin kuumalla kesällä on vaikutusta tulevan syksyn säähän. Merivedet voivat olla laajalti keskimääräistä lämpimämpiä, ja näin ollen energiaa voimakkaiden matalapaineiden ja myrskyjen syntymiselle on tarjolla. Sitä ei voi kuitenkaan ennakoida, miten matalapaineiden reitit tulevat kulkemaan, sillä se liittyy sään normaaliin vaihteluun.

Suomen sijainti on sellainen, että matalapaineita saattaa kulkea ylitsemme tiuhaankin. Osa matalapaineista voi yltyä myrskyksi asti.

Lähetä oma kysymyksesi MT:n Kysy meteorologilta -palveluun tästä

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT