Maatalous

Mallinnus ennustaa: Afrikkalainen sikarutto levinnee koko Eurooppaan

Suomen toivoja ovat hyvä tautisuojaus ja villisikakannan pitäminen kurissa.
Seppo Samuli
Myös minisian sairastuminen afrikkalaiseen sikaruttoon olisi erittäin vakavaa. Kosketusmahdollisuudet villisikoihin ja ASF-tautialueelta tuotuihin rehuihin pitää estää.

Afrikkalainen sikarutto (ASF) leviää parhaillaan rajusti etenkin Romaniassa ja Puolassa.

Mallinnukset ennustavat jo taudin lopulta ulottuvan koko Eurooppaan. Puolalais-saksalainen eläinlääkärien työryhmä totesi selvityksessään, että ASF leviää noin 200 kilometrin aallon vuosittain idästä länteen.

Ennuste perustuu leviämiseen villisikojen välityksellä. Ihmisen toiminnan seurauksena tartunta voi levitä jo huomenna, pohtii asiantuntijaeläinlääkäri Ina Toppari Eläinten terveys ETT ry:stä.

”Tulevaisuudessa on todennäköisesti opeteltava kasvattamaan sikoja Euroopassa niin, että sairaita eläimiä on ympäristössä”, Toppari sanoo viitaten tautisuojauksen merkitykseen.

ASF-rokotteen kehittelyssä on otettu pieniä edistysaskelia. Näyttää siltä, että rokote olisi mahdollista kehittää, mutta vasta vuosien päästä, Toppari kertoo.

Suomen sikatalouden kannalta ratkaisevaa on, missä järjestyksessä tauti maat saavuttaa. Saksaan ASF:n on ennustettu leviävän neljässä vuodessa.

”Tietysti yritämme huolehtia, ettei se tule Suomeen lainkaan. Meillä on vielä toivoa pitää villisikakanta kurissa. Metsästäjät ovat avainasemassa. Nyt ei ole sen aika, että Suomeen tarvittaisiin uusi riistaeläin”, Toppari linjaa.

Virolaiset ovat huolissaan Suomen tilanteesta. Viron viranomaiset ovat kehottaneet suomalaisia rehun tuojia olemaan yhteydessä heihin ennen tuontia.

”Minuun otti yhteyttä myös virolainen karjankasvattaja, joka kysyi olenko tietoinen, että Virosta tuodaan heinää Suomeen”, Toppari kertoo.

Hän tiesi tuonnista, mutta ilahtui naapurimaan asenteesta.

”Heinä menee toivottavasti pääasiassa hevostiloille, mutta niilläkin saattaa olla esimerkiksi lemmikkisikoja. Minisian tartuntakin olisi vaarallinen.”

Evira varoitti edellisviikolla rehutuonnin riskeistä.

Elokuussa ASF on röyhähtänyt esiin myös maailman suurimmassa sianlihan tuottaja- ja kuluttajamaassa Kiinassa. Sieltä on raportoitu neljä tapausta kaukana toisistaan.

”Kiinan tilanne ei ole suoraan uhka Suomelle, mutta huolestuttava se on, ja herättää toivottavasti taas muistamaan tautisuojauksen merkityksen”, Toppari sanoo.

Tilanne Kiinassa voi olla todellisuudessa jo pahempi kuin julkisuudessa kerrotaan.

”Pelkään, että paljon laajempaa on vielä tiedossa. Ei neljä tartuntaa hypi noin kauas toisistaan. Julkisuudessa on esitetty, että tartunta on levinnyt Kiinassa jo useamman kuukauden”, Toppari sanoo.

Hän osallistui alan seminaariin Kiinassa kesäkuussa. Pelko ASF:n leviämisestä oli tuolloin siellä vahva.

”Etenkin matkustajaliikenteen ja ruokatuliaisten pelättiin tuovan viruksen maahan.”

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Savon Sanomat: Maatiloilla aiempaa enemmän salmonellatartuntoja

Sikarutto on vakava uhka

Afrikkalaisen sikaruton riivaamasta Kiinasta ei saa tuoda Suomeen sianlihan murustakaan – "Silti erilaisia lihatuotteita havaitaan jatkuvasti matkustajien matkatavaroista"