Maatalous

Noin 500 maitotilaa hyvästelee lehmät tänä vuonna

Maatalous 02.09.2018

Viime kesien vaikeudet saattavat olla viimeinen niitti monelle, joka on harkinnut lopettamista, arvioi erikoistutkija Arto Latukka Lukesta.


Saara Lavi
Maitotilojen vähenemisestä huolimatta tuotetun maidon määrä pysyy suunnilleen samana, koska jäljelle jäävät tilat ovat suurempia.

Lopettamispäätöksiä ei tehdä maatiloilla kevyesti.

”Ne ovat varsin peruuttamattomia päätöksiä, joita pohditaan pitkään, usein vuosia”, erikoistutkija Arto Latukka Luonnonvarakeskuksesta (Luke) sanoo.

Vaikea rehutilanne ja tuotantokustannusten nousu eivät vielä kokonaisuudessaan näy kuluvaa vuotta koskevissa talousennusteissa. Ensi vuonna tilanne on toinen, Latukka ennustaa.

”Jos viljan hinta nousee, se kompensoi osittain viljatilojen satotappioita. Ongelmat osuvat pahimmin kotieläintiloihin, kun tuotantopanosten hinnat nousevat.”

Paljon riippuu nyt kolmannesta rehusadosta sekä säilörehun, rehuviljan ja ostorehujen hinnasta sekä maidon hintakehityksestä.

Maidontuotannon lopetti Suomessa kuluvan vuoden kesäkuuhun mennessä yli 200 tilaa. Elokuun lopussa maitotiloja on todennäköisesti noin 250 vähemmän kuin vuoden vaihteessa.

Taloustohtori-sivustolla olevan, alkuvuodesta tehdyn ennusteen mukaan maitotiloja on kuluvan vuoden lopussa 6 179, kun niitä viime vuonna oli noin 500 enemmän. Vuonna 2025 maitotilojen määrää saattaa olla enää runsaat alle 5 000.

Tilamääräennusteet päivitetään lähiaikoina, ja luvut tullevat olemaan vielä alhaisempia, arvioi Latukka.

Lopettavat tilat ovat Latukan mukaan tyypillisesti pieniä, kymmenen lehmän karjoja. Joukossa on myös isompia tiloja, joiden lehmämäärä on alle yhden robotin kokoluokan.

”Tuotanto ei oikein kannata, ja investoiminen robottiin tulisi kalliiksi. Moni luopuu, jos pystyy. Osalla velkataakka estää lopettamisen”, Latukka arvioi.

Yksittäisinä joukossa on myös suuria yksiköitä, joissa rahat yksinkertaisesti loppuvat.

Lopettavista maitotiloista osa muuttuu kasvinviljelytiloiksi, osa myy tai vuokraa pellot, jotkut siirtyvät muuhun kotieläintuotantoon kuten naudanlihan tuottamiseen.

Maitotilojen nopea väheneminen näkyy muun muassa lihantuotannossa vasikoiden hinnan nousuna ja heikkona saatavuutena.

Tilojen väheneminen tarkoittaa väistämättä tuotannon keskittymistä suurempiin yksiköihin.

”Haetaan suurtuotannon etuja, kuten matalampia yksikkökustannuksia”, Latukka sanoo.

Keskittyminen, varsinkin mikäli se on myös alueellista, lisää riskejä hajautettuun tuotantoon verrattuna.

Esimerkiksi eläintautien aiheuttamat vahingot kasvavat Latukan mukaan helposti nykyistä suuremmiksi, jos tuotanto on vahvasti keskittynyttä.

Lue myös:

Selkäkivut ja maidon hinnan putoaminen saivat Holopaiset luopumaan lehmistä – katso video

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT