Maatalous

Yle: 90 prosenttia ihmisistä maksaisi maitolitrasta enemmän, jos korotus varmasti kilisee maidontuottajan kukkaroon

Ylen teettämän kyselyn mukaan enemmistön mielestä sopivin korotus olisi 10 senttiä tai yli.
Lari Lievonen
Luonnonvarakeskus on ennakoinut että maitotilan yrittäjätulo on tänä vuonna rapiat 16 000 euroa.

Suomalaiset olisivat valmiita lievittämään maitotilallisten nykyistä tuloahdinkoa oman rahapussinsa kautta, jos se olisi mahdollista. Tulos selviää Ylen taloustutkimuksella teettämästä kyselystä yli tuhannelle suomalaiselle, uutisoi Yle.

Kyselyn mukaan 90 prosenttia vastaajista on valmis maksamaan maitolitrastaan enemmän, jos he tietävät korotuksen kilisevän varmasti maidontuottajan kukkaroon. Pikkukorotukseen olisi valmis 28 prosenttia suomalaisista, reilumpaan selvästi useampi.

Enemmistön mielestä sopivin korotus olisi 10 senttiä tai yli. 62 prosenttia vastaajista ajattelee näin. Tätä mieltä ovat niin nuoret kuin vanhat, kaupunkilaiset kuin maalla asuvat, pieni- ja suurituloiset.

Maidon tuottajahintojen nostamista on vaadittu viime aikoina esimerkiksi nettiaddressissa.

"Tänä vuonna tilanne on semmoinen, että maidontuottaja tienaa saman, mikä on työttömän peruspäiväraha alennettuna. Luonnonvarakeskus on ennakoinut että maitotilan yrittäjätulo on tänä vuonna rapiat 16 000 euroa. Siinä on kaksi yrittäjää, 340 työpäivää vuodessa", sanoo Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lukijalta: "Maailman uhanalaisin eläin on varmastikin suomalainen lypsylehmä"

Maailman uhanalaisin eläin

Hallitusohjelma on maitotiloille kohtuullinen