Maatalous

4H-nuoret keräävät jälleen AIV-pöntöt kiertoon

Keräyspäivät ovat tämän viikon perjantai ja lauantai.
Johanna Kokkola
Tiina Rinne on yksi AIV-kanistereita vastaanottavista 4H-nuorista.

Muovisista AIV-liuosastioista pääsee jälleen ympäristöystävällisesti eroon, kun 4H-liitto järjestää yhdessä Eastman Chemical Companyn kanssa kolmatta kertaa vuotuisen kanisterikeräyskampanjan.

Vastuullinen Virtanen -kampanjan keräyspisteitä on eri puolilla Suomea yli 50 tämän viikon perjantaina ja lauantaina eli 14.–15.9. Keräyspisteet työllistävät koko joukon paikallisia nuoria 4H-yhdisten kautta.

Keräys on viljelijöille maksuton.

Viime vuonna viljelijät palauttivat keräykseen noin 9 000 kanisteria ja 700 tynnyriä.

Keräykseen voi toimittaa vain tyhjiä ja ehjiä, kotimaisia 30 litran AIV-liuoskanistereita ja 200 litran AIV-liuostynnyreitä. Korkkien ja kansien pitää olla kierrettyinä paikoilleen.

Pakkausten lisäksi viljelijöiden toivotaan tuovan keräyspaikalle myös kuormalavoja, joita tarvitaan kanisterien ja tynnyrien pakkaamisessa.

Kaikki kerätyt tynnyrit ja kanisterit kierrätetään Suomessa muoviteollisuuden raaka-aineeksi.

"Vastuullinen Virtanen on osoittautunut hyväksi tavaksi kerätä vanhentuneet liuosastiat viljelijöiltä. Lisäksi arvostamme mahdollisuutta työllistää maaseudun nuoria 4H:n kautta", toteaa Eastman Chemical Companyn Keski-Suomen asiakaspäällikkö Sami Saarikettu.

"Haluamme auttaa maatiloja kierrätyksessä ja samalla tarjota töitä maaseudun nuorille", kertoo yhteyspäällikkö Patrik Lindfors Suomen 4H-liitosta.

Keräykseen kelpaavat seuraavat 30 litran AIV-kanisterit ja 200 litran AIV-tynnyrit: Kemiran, Tamincon tai Eastmanin AIV-, Prima-, Mestarin Vahva-, Stabilizer- tai Propcorn-pakkaukset.

Muita markkinoilla olevia säilöntäainekäytössä olevia astioita ei 4H:n ja Eastman Chemical Companyn mukaan oteta turvallisuussyistä vastaan.

Keräyksen rahoittaa Taminco Finland Oy, joka on Eastman Chemical Companyn suomalainen tytäryhtiö.

Tiedot 4H-yhdistysten järjestämistä keräyspaikoista.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Taimet maahan ripein ottein – hiihtäjäveljekset tienaavat kesärahoja istutuksella

Nuorten 4H-yrittäjien määrä kasvaa rajusti – syrjäseuduilla oma yritys voi olla ainoa mahdollisuus kesätyöhön

Nuori, lähde pusikkoon! Villiyrttien kerääjäksi on tarjolla ilmaista koulutusta