Maatalous

Lampaita raadeltiin Hankasalmella: "Aika epätoivoiselta tuntuu, miten tästä selvitään"

Pedon hyökkäykset päättyivät yhteensä seitsemän lampaat kuolemaan.
Johanna Koivuluoma
Näin rajua jälkeä peto sai aikaan Hankasalmella. Viikonlopun tapahtumien takia kuoli yhteensä seitsemän lammasta.

Keski-Suomessa Hankasalmella sijaitsevalla Rantakorven tilalla raadeltiin viikonloppuna useita lampaita.

Tilan emäntä Johanna Koivuluoma kertoo Maaseudun Tulevaisuudelle, että vielä toistaiseksi on epäselvää, mikä peto lampaat on raadellut. Koivuluoma pitää kuitenkin mahdollisena, että asialla oli susi. Lähialueella ei ole hänen mukaansa tehty susihavaintoja.

Suden lisäksi raadelluista lampaista saattaa olla vastuussa myös esimerkiksi ahma tai ilves. Jäljistä päätellen petoja on Koivuluoman mukaan käynyt paikalla ainakin kaksi tai kolme.

Viikonlopun tapahtumien takia kuoli yhteensä seitsemän lammasta. Kaksi näistä lampaista syötiin puoliksi. Ensimmäisen kerran peto iski lampaiden kimppuun torstain ja perjantain välisenä yönä. Tällöin peto tappoi yhden ja vahingoitti yhteensä 12 eläintä. Näistä lampaista jouduttiin lopettamaan välittömästi kaksi ja myöhemmin vielä yksi.

Seuraavan kerran kuolleita lampaita löytyi toiselta pellolta lauantaina aamulla. Tällöin löytyi yksi osittain syöty lammas. Lampolasta löydettiin kuitenkin vielä yksi kuollut lammas. Myöhemmin lopetettiin vielä yksi lammas, joten pedon jäljiltä kuolleiden lampaiden määrä kasvoi seitsemään.

Aiemmin vastaavanlaisia tapauksia ei ole Rantakorven tilalla sattunut.

"Isä tuossa sanoi, että tällä tilalla on ollut 80 vuotta eläimiä, eikä koskaan ole minkäänlaista ollut", Koivuluoma sanoo.

Tällä hetkellä Rantakorven tilalla on noin sadan lampaan lisäksi hevosia sekä kaksi kyyttöä. Lampaiden lisäksi kyytöt ja hevoset ovat viettäneet viime yöt sisällä.

"Hirveä operaatio siinä on, mutta ei nyt uskalla missään tapauksessa pitää niitä enää öitä ulkona", Koivuluoma perustelee.

Päällimmäisenä ajatuksena Koivuluomalla on mielessä epätoivo, sillä ensimmäisen hyökkäyksen jälkeen lampaat siirrettiin lähemmäs asuintaloa, mutta sekään ei auttanut.

"Aika epätoivoiselta tuntuu, miten tästä selvitään", hän kuvailee tuntemuksiaan.

Vaikka tällä hetkellä tuntemuksia kuvastaakin epätoivo, Koivuluoma on kuitenkin luottavainen siihen, että lampaat pysyvät tilalla jatkossakin. Ensinnäkin lampaat ovat olleet tilalla vasta niin lyhyen aikaa, ettei Koivuluoma haluaisi vielä laittaa pillejä pussiin. Ensimmäiset lampaat tulivat Rantakorven tilalle vasta vuonna 2014. Toisaalta taas kaikenlaiset petoja estävät ratkaisut eivät tule kyseeseen Rantakorven tilalla.

"Jos ajattelee esimerkiksi laumanvartijakoiria, sitten kyllä meiltä loppuisivat kaikki vierailijat. Sekin tuntuu hankalalta vaihtoehdolta", Koivuluoma sanoo.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Maria Lund: ”Se on monelle liian kova pala purtavaksi, kun kaupunkilainen muuttaa maalle”

Citytorppari vaikuttui maaseudun elämänmenosta

Maria Lund Hankasalmen sanomissa: Kihisen raivosta, kun kaupunkilainen kyseenalaistaa maallemuuttoni