Maatalous

Kriisituen jaosta syntyi sopu: 20 miljoonaa AB-alueelle ja 10 miljoonaa C-alueelle

Maa- ja metsätalousministeriö ja tuottajajärjestöt pääsivät eilen yhteisymmärrykseen siitä, miten 30 miljoonan kriisituki tiloille jaetaan. Lisäksi sovittiin, että AB-alueen eläinpalkkioista maksetaan joulukuussa 85 prosenttia.
Johannes Tervo
Kauhavalaisen Harri Sippolan äitienpäivän seutuvilla kylvämä rypsivainio muuttui äitienpäivänä pölyäväksi autiomaaksi.

Lisätalousarviossa maatiloille myönnetystä 30 miljoonan euron kriisituesta 20 miljoonaa jaetaan AB-tukialueelle ja 10 miljoonaa C-tuki alueelle, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila kertoo. Jakoperustana on kuivuus, josta eteläinen Suomi on kärsinyt kaikkein pahiten.

Tuottajajärjestöt MTK ja SLC ja maa- ja metsätalousministeriö saavuttivat Marttilan sanoin periaatteellisen yhteisen näkemyksen myöhään eilen illalla käydyissä neuvotteluissa.

AB-alueella Etelä-Suomessa summasta hieman yli puolet jaetaan kevätvehnälle ja rehuohralle. Siitä 8,6 miljoonaa on varattu kasvinviljelytiloille.

Märehtijät ovat kotieläinpuolen painopiste molemmilla tukialueilla.

AB-alueella muutama miljoona jaetaan sika- ja siipikarjatiloille, koska ne käyttävät viljaa, MTK:n maatalousjohtaja Johan Åberg kertoo.

Myös C-alueella haetaan tasapainoa yksimahaisten ja märehtijöiden välillä. Kasvinviljelytilat jäävät vähemmälle, koska kuivuuden aiheuttamat vahingot eivät Keski- ja Pohjois-Suomessa olleet yhtä pahat kuin eteläisemmässä Suomessa.

"AB-alueella ryhdytään välittömiin toimiin, koska tuki pitää maksaa de minims -tukena", Marttila kertoo. "Olemme saaneet vakuutuksen, että virkamieskoneista aloittaa työt täysillä jo tänään."

Hallinto on luvannut ottaa yhteyttä tänään komissioon, jolta tarvitaan osittain hyväksyntä eilisiin päätöksiin, Åberg lisää.

Tavoitteena on, että rahat ovat tuottajien tileillä mahdollisimman nopeasti, mahdollisesti vuoden vaihteeseen mennessä. Tämä toteutuu, jos komissio näyttää vihreää valoa ja Maaseutuvirasto Mavissa saadaan asiat eteenpäin, Åberg kertoo. On kuitenkin todennäköistä, että maksut siirtyvät ensi vuoden alkuun.

Tukien maksuaikataulut ovat auki niin kauan kuin kauan kuin 30 miljoonan jakamiselta puuttuu lopullinen sinetti

AB-alueella pitää järjestää erillinen tukihaku, koska valmista järjestelmää ei ole olemassa, Åberg huomauttaa. Hän arvioi, että haku aukeaa loka-marraskuussa.

Eilen syntynyt päätös on vielä ehdollinen, Marttila ja Åberg muistuttavat.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) keskustelevat vielä, täyttääkö eilen syntynyt näkemys budjettiriihen kirjaukset.

Marttilan mielestä eilen syntynyt sopu on linjassa hallituksen päätösten kanssa. "Uskomme, että eilisen perusteella tämä menee läpi näin", Åberg jatkaa. "Pientä hienosäätöä joudutaan ehkä tekemään."

Joulukuussa maksuun tulevista AB-alueen eläinpalkkioista maksetaan 85 prosenttia tavanomaisen 70 prosentin sijaan. Tästäkin sovittiin eilen.

"Tämä ei tuo tiloille uutta rahaa. Maksuvalmiuden kannalta tämä on reilusti kotiin päin, että saadaan tiloille 10 miljoonaa euroa normaalia aikaisemmin."

Töitä riittää myös energiaveron palautuksissa, niiden aikataulut pitäisi saada mahdollisimman nopeiksi, Åberg kertoo.

Juttua muokattu 20.9. klo 14.00: AB-alueen 20 miljoonan euron tuesta hieman yli puolet maksetaan rehuohralle ja kevätvehnälle, ei kasvinviljelytiloille. Kasvinviljelytilojen osuus siitä on 8,6 miljoonaa euroa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mari Pantsar: Ilmastokriisi on pahimmillaan elämän ja kuoleman kysymys maanviljelijöille, jotka kamppailevat heikon kannattavuuden kanssa

Varsinais-Suomen pellot huutavat vettä – samaan aikaan toisaalla rankkasateet kuorettavat pinnan ja märkyys haittaa

Suuri maatalousinvestoija Rabobank tähyää Afrikkaan – Pankki toivoo EU:n maatalouspolitiikasta ennustettavampaa investointien tueksi