Jankkurin terä katkaisi ison sähkökaapelin Kemiönsaaressa: "Hirvittää edes ajatella, mitä olisi voinut tapahtua" - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Jankkurin terä katkaisi ison sähkökaapelin Kemiönsaaressa: "Hirvittää edes ajatella, mitä olisi voinut tapahtua"

"Maakaapeli oli 30 sentissä, vaikka sen piti olla vähintään 70 sentin syvyydessä."
Anders Abrahamsson
Jankkurin terän katkaisema maakaapeli korjattiin, mutta se jäi edelleen noin 30 sentin syvyyteen.

"Isä oli jankkuroimassa sunnuntaina aamupäivällä ja katkaisi huomaamatta sähköt kahdelta kylältä. Iso 20 kilovoltin sähkökaapeli oli 30–32 sentin syvyydessä, kun sen piti olla vähintään 70 sentissä", hämmästelee maanviljelijä Anders Abrahamsson Kemiönsaarelta.

Abrahamssonin mukaan isä ei edes huomannut kaapelin katkeamista, vaan jatkoi jankkuroimista. Ehkä traktori hieman niiasi, kuten kovissa kohdissa usein käy.

Kaapelivaurio ja kaapelin syvyys paljastuivat, kun sähköyhtiön miehet tulivat korjaamaan vikaa.

Kemiönsaaressa suuri osa sähkökaapeleista on siirretty maan alle ja Abrahamssonien pelloillakin on yli 5 kilometriä maakaapelia.

"Hirvittää edes ajatella, mitä olisi voinut tapahtua, jos mukana olisi ollut lapsi ja hän olisi hypännyt katsomaan pintaan noussutta kaapelinpäätä", Abrahamsson miettii.

"Uskaltaako sitä enää jankkuroida peltojaan, jos kaapelit ovat missä sattuu."

Carunalta vie 12 tuntia saada kaapeli taas kuntoon. Carunan mukaan maakaapelin syvyys oli tarkastettu ja se oli oikeassa syvyydessä.

Kartan mukaan kaapeli ei edes ollut siinä kohdassa, missä piti, Abrahamsson sanoo.

Abrahamssonin mukaan vastaavia tapauksia on myös muualla Kemiönsaaressa. Naapuri löysi jopa pintaan unohtuneen jatkopaikan, kun oli niittämässä heinää. Moni on kertonut kyntöaurojen nostaneen pintaan keltaisia varoitusnauhoja.

Amrahamssonia kaapelirikko ei yllätä. Urakat kilpailutettiin tiukasti eikä töitä valvottu kovin tarkasti. Jälki on sen mukaista.

Hän arvelee, että liian matalaan kaivettuja kaapeleita löytyy muiltakin pelloilta. Toisinaan maahan kuopattiin myös kaapelikeriä, jotka voivat olla pellon puolella, vaikka maakaapeli vedettiin pellon sivuun.

Lue lisää

Sähkön käyttäjät maksavat satoja miljoonia euroja vuodessa tuottoa "tyhjästä" – yhtiöt laskuttavat verkon laskennallisen arvon perusteella, ei todellisen

Omakotiliitto: Asumiskustannusten erot kuntien välillä kasvussa

Kaikkea sähköverkkoa ei tarvitse vetää kalliisti maahan – "Järkevästä sähkönsiirrosta saadaan miljardisäästöt"

Kaapelia ei kannata vetää viimeiseen savuun saakka – sähköyhtiöt jakautuvat jo nyt kalliiseen maaseutuun ja halpoihin kaupunkeihin