Maatalous

Marttila vastaa Kilpeläisen kritiikkiin: "Lopettamalla tanskalaisen juuston tuonti saataisiin aikaan moninkertainen tukipaketti Suomen maidontuottajille"

Kansalaispuolueen Sami Kilpeläisen esittämät luvut kriisituen jakautumisesta eivät pidä aivan paikkaansa, todetaan maa- ja metsätalousministeriöstä.
Jarkko Sirkiä
Kuivuus koetteli peltoja kesällä ankarasti.

Kansalaispuolueen puheenjohtaja Sami Kilpeläinen kritisoi eilen blogikirjoituksessaan maatalouden tukipaketin jakoa. Hänen mukaansa kriisituen jako ei ollut oikeudenmukainen.

Tuottajajärjestö MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila kommentoi Kilpeläisen kirjoitusta eilen Twitterissä.

"Johtaja Kilpeläinen voi mennä peilin eteen ja katsoa tarkkaan. Lopettamalla tanskalaisen juuston tuonti saataisiin aikaan moninkertainen tukipaketti Suomen maidontuottajille", Marttila totesi.

Kilpeläinen työskentelee kansainvälisen meijeriyhtiö Arlan hankintajohtajana Suomessa.

Maa- ja metsätalousministeriön mukaan Kilpeläisen kirjoituksessaan esittämät luvut eivät olleet aivan kohdillaan.

"Se pitää paikkansa, että 30 miljoonasta kolmannes eli 10 miljoonaa euroa menee Pohjois-Suomeen eli C-tukialueelle", sanoo osastopäällikkö Minna-Mari Kaila maa- ja metsätalousministeriöstä.

Kaksi kolmannesta eli 20 miljoonaa euroa suuntautuu A- ja B-alueelle, Etelä-Suomeen.

"Tällä alueella olosuhteet ovat olleet vaikeimmat", Kaila perustelee.

Ministeriö on seurannut kuivuutta satoarvioiden ja Ilmatieteen laitoksen tilastojen perusteella. Niiden mukaan pahin tilanne viljelykasveille on ollut Ahvenanmaalla, Varsinais-Suomessa, länsirannikolla, Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa.

Kailan mukaan tilakohtaisiin menetyksiin perustuvaa tukijakoa ei voitu tehdä, koska se olisi edellyttänyt pelloilla käyntiä ennen sadonkorjuuta.

Kilpeläinen totesi blogissaan, että 30 miljoonan tuesta 20 miljoonaa euroa ohjataan Etelä-Suomen kasveille. Tämä ei Kailan mukaan pidä paikkaansa. Myös kotieläintiloille maksetaan tuki peltoviljelyn kautta.

"Arvion mukaan etelän 20 miljoonasta eurosta 40 prosenttia menee kasvinviljelytiloille ja 60 prosenttia kotieläintiloille."

Ennakkoon asiasta ei ole tarkkaa tietoa, koska tuen jakautuminen riippuu siitä, mitkä tilat hakevat tukea.

Tuottajajärjestö MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja ja uusmaalainen kansanedustaja Eerikki Viljanen (kesk.) sanoo ymmärtävänsä tavattoman hyvin niitä viljelijöitä, jotka pitävät kriisituen jakoa epäoikeudenmukaisena.

"Toki kritisoida ja kyseenalaistaa saa, mutta toivon, etteivät viljelijät asettuisi toisiaan vastaan. Keskinäinen kiistely ei auta siinä isossa tavoitteessa, että markkinoilta pitää saada korotuksia tuottajahintoihin. Tämä koskee kaikkia alueita ja tuotantosuuntia."

Viljasen mielestä tuottajajärjestön tukineuvottelijat tekivät hyvää työtä siihen nähden, että budjettiriihen kirjaukset ja käytettävissä olleet välineet asettivat rajoitukset sille, mitä pystytään toteuttamaan. MTK:n tavoitteet koskivat hänen mukaansa ensisijaisesti tukipotin kokonaismäärää, oikeudenmukaista jakoa ja sitä, että rahaa saataisiin mahdollisimman pian viljelijöiden avuksi.

Lue myös:

Kansalaispuolueen Sami Kilpeläinen haukkuu MTK:n ja keskustan: Maatalouden kriisituki valumassa Etelä-Suomen viljalle

Aiheeseen liittyvät artikkelit

MTK:n Eerikki Viljanen on melko tyytyväinen hallitusohjelmaan maa- ja metsätalouden osalta – "Tietyt ristiriitaisuudet kuitenkin pistävät ohjelmassa silmään"

Hallitus lähtee ilmastotalkoisiin, tavoitteena hiilineutraali Suomi

Varsinais-Suomen pellot huutavat vettä – samaan aikaan toisaalla rankkasateet kuorettavat pinnan ja märkyys haittaa