Maatalous

Tanskan sikaketju varpaillaan Belgian sikaruton takia – villisika-aita halutaan pystyyn mahdollisimman pian

Tanska vie 85 prosenttia tuottamastaan sianlihasta yhteensä yli 120 maahan. Vienti EU:n ulkopuolisiin eli niin sanottuihin kolmansiin maihin pysähtyisi välittömästi, jos maassa todettaisiin afrikkalaista sikaruttoa.
Jaana Kankaanpää
Afrikkalainen sikarutto etenee Keski-Euroopassa. Virus on viimeisen vuoden aikana levinnyt vastustustoimista huolimatta Tšekkeihin, Romaniaan, Kaliningradiin ja nyt Belgiaan.

Sianlihantuotanto on koko Tanskan viennin veturi, joten tieto Belgiassa eilen torstaina todetusta afrikkalaisesta sikarutosta on otettu huolestuneina vastaan. Toistaiseksi tautia ei Tanskassa ole todettu.

Tanskan tuottajajärjestö Landbrug & Fødevarer muistuttaa, että afrikkalaisen sikaruton torjuminen on koko yhteiskunnan etu. 85 prosenttia tanskalaisesta sianlihasta viedään yhteensä yli 120 maahan. Yksikin tartunta pysäyttää viennin EU:n ulkopuolisiin maihin. Vuosittaisen viennin arvo on noin 11 miljardia Tanskan kruunua eli noin 1,6 miljardia euroa. Järjestön mukaan sikaketju työllistää 33 000 ihmistä ja sen osuus BKT:stä on 18–19 miljardia kruunua, noin 3 miljardia euroa.

Tanska on jo aikaisemmin ilmoittanut rakentavansa villisika-aidan Saksan vastaiselle rajalle. Tuottajajärjestö Landbrug & Fødevarerin eläinlääkintäasiantuntija Jens Munk Ebbesen kehottaa ympäristö- ja elintarvikeministeri Jakob Ellemann Jenseniä kiirehtimään aidan rakentamista.

Eläinkuljetuksia koskevan niin sanotun vyöhykekortin vaatimuksia arvioidaan nyt uudelleen, Landbrug & Fødevarer kertoo. Saksasta, Ranskasta, Belgiasta ja Luxemburgista tulevien kuorma-autojen karanteenisäädöksiä on tiukennettu.

Afrikkalaisen sikaruton toteaminen Belgiassa on ikävä yllätys, koska näin virus loikkasi kerralla noin tuhat kilometriä länteen.

Lue myös:

Afrikkalainen sikarutto harppasi Länsi-Eurooppaan – Belgiassa löytyi tautia villisioista

Juttua korjattu 14.9. klo 15.29. Sikaketjun osuus Tanskan BKT:stä on 18–19 miljardia kruunua, ei 18–19 kruunua.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Bulgariassa ja Romaniassa taistellaan nopeasti leviävää afrikkalaista sikaruttoa vastaan

Afrikkalaisen sikaruton riivaamasta Kiinasta ei saa tuoda Suomeen sianlihan murustakaan – "Silti erilaisia lihatuotteita havaitaan jatkuvasti matkustajien matkatavaroista"

Kiinassa kova kysyntä sikojen päille ja sorkille – kokolihojen viennin kasvu voi vaikuttaa tarjontaan Suomessa