Maatalous

Rajaliikennettä harjoittavat yritykset velvoitetaan jatkossa tiedottamaan eläintautiriskeistä matkustajille

Ministeri Jari Leppä vetoaa matkailijoihin, etteivät he toisi maahan tuliaisia, joihin liittyy riski afrikkalaisen sikaruton leviämisestä.
Kari Salonen
"Kaikkien on oltava yhteisrintamassa, jotta tämä viheliäinen tauti pystytään pitämään poissa", Jari Leppä vetoaa.

"Vakava asia, erittäin huono uutinen", kommentoi maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) afrikkalaisen sikaruton (ASF) leviämistä Belgiaan.

Toisaalta hän pitää uutista jossain määrin odotettuna, jatkumona ikävien ASF-uutisten sarjassa.

Suomessa ASF:n torjuntaan on panostettu jo pitkään ja panostetaan edelleen, Leppä toteaa.

Uusin keino on eläintautilakiin valmisteilla oleva päivitys.

"Siinä velvoitetaan rajaliikennettä harjoittavat yritykset tiedottamaan eläintautiriskeistä matkustajilleen", Leppä kertoo.

Ministeri vetoaa kaikkiin matkailijoihin: "Jos liikut maassa, jossa esiintyy afrikkalaista sikaruttoa, ole poikkeuksellisen tarkkana. Riskituotteita ei saa tuoda maahan. Kaikkien on oltava yhteisrintamassa, jotta tämä viheliäinen tauti pystytään pitämään poissa."

Uusimmat ASF-tautitapaukset todettiin kuolleista villisioista Belgian eteläosassa lähellä Ranskan ja Luxemburgin rajaa eilen torstaina 13.9. Alueella on tiheä villisikakanta, ja taudin esiintyminen villisioissa lisää riskiä tartunnan leviämisestä myös sikatiloille ja naapurimaihin, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira tiedotti perjantai-iltapäivänä.

Aiemmin syyskuussa tautia todettiin ensi kertaa Bulgariasta ja elokuun alussa myös ensimmäistä kertaa Kiinasta. Romaniassa, jossa ASF todettiin ensimmäisen kerran viime vuoden heinäkuussa, on tautitapauksia todettu jo lähes tuhannessa takapihasikalassa sekä erittäin isossa sikalakompleksissa, Evira kertoo.

Afrikkalaista sikaruttoa esiintyy myös lähempänä Suomea, kuten Baltian maissa ja Venäjällä. Taudin pelätään leviävän Suomeen joko ihmisten toimesta tai vaeltavien villisikojen mukana.

Afrikkalainen sikarutto ei tartu ihmiseen, mutta aiheuttaa sikojen ja villisikojen vakavan sairastumisen ja kuoleman.

Suomessa yhden taudinpurkauksen on arvioitu maksavan useita kymmeniä miljoonia euroja vuodessa, erityisesti sianlihan vientiin aiheutuvien häiriöiden johdosta. Sianlihan vientiä Suomesta on onnistuttu lisäämään viime vuosina, mutta yksikin tautitapaus aiheuttaisi vientirajoituksia paitsi EU:n sisämarkkinoilla, myös EU:n ulkopuolisiin maihin.

Afrikkalaista sikaruttoa aiheuttava virus tarttuu sioista toisiin sikoihin ja säilyy erittäin hyvin muun muassa sianlihatuotteissa, esimerkiksi makkaroissa.

Tartunnan on epäilty monissa tapauksissa levinneen uusille alueille paikallisten villisikojen syötyä maastoon heitettyjä eväitä tai niiden tähteitä. Sikaeläimet voivat saada tartunnan myös virusta sisältävän rehun välityksellä, minkä vuoksi sikojen ruokkiminen ruoantähteillä on kielletty.

Taudin maahantulon torjumiseksi jokaisen tartunta-alueelle matkustavan on Suomeen palatessaan erittäin tärkeää noudattaa sikaeläinten ja niistä saatavien tuotteiden maahantuontia koskevia ohjeita ja kieltoja, Evira muistuttaa.

Lue myös:

Afrikkalainen sikarutto harppasi Länsi-Eurooppaan – Belgiassa löytyi tautia villisioista

Tanskan sikaketju varpaillaan Belgian sikaruton takia – villisika-aita halutaan pystyyn mahdollisimman pian

Juttuun lisätty Eviran kommentit 14.9. klo 18.08.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Leppä: Fosforitutkimus antaa selkänojaa seuraavan tukikauden valmisteluun

Hallitus edistää elintarvikevientiä ja paikkaa aukot maaseudun kehittämisohjelmassa – ministeri Leppä: "Budjetissa on monia myönteisiä asioita maataloudelle"

Bulgariassa ja Romaniassa taistellaan nopeasti leviävää afrikkalaista sikaruttoa vastaan