Maatalous

EU-komissio varoittaa afrikkalaisen sikaruton leviämisuhkasta – jarruttaisi kaupankäyntiä ja sekoittaisi markkinoita

Euroopan komissio päättää suojelutoimenpiteistä Brysselissä ensi viikolla.
Jaana Kankaanpää
Afrikkalainen sikarutto etenee Keski-Euroopassa. Virus on viimeisen vuoden aikana levinnyt vastustustoimista huolimatta Tšekkeihin, Romaniaan, Kaliningradiin ja nyt Belgiaan.

Belgian viranomaiset ja Euroopan komissio ovat vahvistaneet afrikkalaisen sikaruton tautitapaukset.

"Työskentelemme tiiviisti Belgian viranomaisten kanssa. Tapaan maan ministereitä maanantaina. Tietoisuuden lisääminen on tärkeää", asiasta vastaava terveys- ja elintarviketurvallisuuskomissaari Vytenis Andriukaitis ilmoitti Twitter-tilillään perjantaina.

Euroopan komission ilmoituksesta selviää, että taudin leviäminen uhkaa Euroopan sikatiloja. Riskinä on, että tauti leviää EU:n jäsenmaista Euroopan ulkopuolisiin maihin ja haittaa maanosien välistä kauppaa.

Ensimmäinen tehtävä on mahdollisimman nopeasti rajata alue, jolta tartuntoja on löytynyt.

"Jotta kaupan häiriöt kolmansien maiden kanssa saadaan vältettyä, infektoitunut alue Belgiassa pitää löytää", komissio painottaa.

Euroopan komissio kertoo päättävänsä suojelutoimista seuraavassa erityiskomitean kokouksessa ensi viikolla.

Belgian viranomaiset tiedottivat perjantaina, että tilanne on vakava. Tiedot levinneisyydestä ja taudin vaikutuksista ovat kuitenkin vielä toistaiseksi pimennossa.

Etelä-Belgian Vallonian viranomaiskoneisto valmistelee toimenpiteitä, joilla taudin leviämistä voidaan välttää. Myös maan metsätalousministeriö on nostanut tarkkailutasoaan.

Naapurimaan Hollannin ministeri Carola Schouten kertoo, ettei ole käynnistänyt uusia lisätoimia mutta pitää asiaa tarkasti silmällä.

"Epidemian seuraukset eivät ole tiedossa tällä hetkellä. Keskustelen tilanteesta maakuntien kanssa selvittääkseni, mitkä toimenpiteet ovat tarpeen", ministeri kommentoi julkisuuteen.

Tuottajajärjestö Boerenbond Belgiassa on tilanteesta huolissaan. Järjestö painostaakin komissiota ja maansa hallitusta ryhtymään tarvittaviin toimenpiteisiin.

"Tämä on todella harmillista. Toivottavasti viruksen levinneisyysalue voidaan kuvata nopeasti. Se ei tosin varmasti ole helppo tehtävä", järjestö kommentoi.

Lue myös:

Afrikkalainen sikarutto harppasi Länsi-Eurooppaan – Belgiassa löytyi tautia villisioista

Rajaliikennettä harjoittavat yritykset velvoitetaan jatkossa tiedottamaan eläintautiriskeistä matkustajille

Tanskan sikaketju varpaillaan Belgian sikaruton takia – villisika-aita halutaan pystyyn mahdollisimman pian

Lue lisää