Viranomaisten valvonta paljasti: Euroopasta löytyi tonneittain laittomia kasvinsuojeluaineita - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Viranomaisten valvonta paljasti: Euroopasta löytyi tonneittain laittomia kasvinsuojeluaineita

Suomesta laittomia aineita ei kuitenkaan löytynyt.
Markku Vuorikari
Suomesta ei löydetty laittomia kasvinsuojeluaineita. Vahingossa viljelijät ovat voineet käyttää aineita väärin, kerrotaan Tukesista.

Eurooppalaisten viranomaisten keväällä suorittamassa tehovalvonnassa löydettiin noin 360 tonnia väärennettyjä tai muuten laittomia kasvinsuojeluaineita. Hankkeeseen osallistui 27 Euroopan maata.

Suomesta valvontahankkeeseen osallistuivat Tulli ja Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Suomesta laittomia kasvinsuojeluaineita ei löytynyt.

Europolin ja Euroopan petostentorjuntaviraston koordinoimassa hankkeessa valvottiin laittomien kasvinsuojeluaineiden myyntiä ja maahantuontia samanaikaisesti 26 Euroopan maassa ja Australiassa.

Maahantuotavia kasvinsuojeluaine-eriä valvottiin 20 päivän ajan tehostetusti satamissa, lentokentillä ja maantierajoilla. Yhteistyössä olivat mukana myös Euroopan komissio, Interpol ja useat muut viranomaiset.

Laittomat kasvinsuojeluaineet ovat esimerkiksi väärennettyjä tai hyväksymättömiä valmisteita. Ne voivat olla terveydelle ja ympäristölle vaarallisia. Laiton kaupankäynti tukee talousrikollisuutta ja aiheuttaa taloudellisia tappioita yrittäjille.

Suomessa laittomien kasvinsuojeluaineiden valvontaa jatketaan, sillä niihin liittyy merkittäviä riskejä.

”Laittomien kasvinsuojeluaineiden valvonta on mukana kaikessa kasvinsuojeluainevalvonnassa”, kertoo ylitarkastaja Lotta Kaila Tukesista.

Muun muassa tukivalvonnoissa kasvinsuojeluaineiden osalta tarkastetaan, että tilalla on käytetty vain Suomessa hyväksyttyjä valmisteita.

Markkinoiden osalta valvotaan, että kaupan on vain Suomessa hyväksyttyjä valmisteita. Valmisteista otetaan myös näytteitä, joilla varmistetaan, että valmisteen koostumus on asianmukainen.

Lisäksi Tukes tekee yhteistyötä tullin ja muiden EU-maiden valvontaviranomaisten kanssa laittomien valmisteiden maahantuonnin estämiseksi.

Kailan mukaan Suomessa käytetään jonkin verran laittomia kasvinsuojelu-aineita. Kyseessä ovat lähinnä valmisteet, joiden hyväksyminen on vanhentunut tai valmisteet, joita on tuotu Euroopasta ilman lupaa.

Tukesin mukaan viime vuonna kasvinsuojeluaineiden käytössä havaittiin puutteita noin 5–7 prosentissa tarkastetuista maatiloista. Suurimmassa osassa tapauksia oli käytetty joko Suomessa hyväksymätöntä valmistetta tai valmistetta kasville, jolle sen käyttö ei ole sallittua.

Puutteet johtuivat usein siitä, ettei viljelijä ole muistanut tarkistaa, onko valmisteen lupa voimassa tai onko käyttökohteisiin tullut muutoksia.

Valmisteita poistuu ja tulee markkinoille ympäri vuoden. Myös käyttökohteisiin tai käytön ehtoihin voi tulla muutoksia. Lisäksi valmisteiden käyttöohjeita on toisinaan vaikea tulkita.

Suomessa valvotaan vuosittain noin 2 500 maatilan kasvinsuojeluaineiden käyttöä.

Suomessa saa käyttää vain Tukesin hyväksymiä valmisteita, ja valmisteiden maahantuonti vaatii Tukesin luvan.

Koska valmisteiden luvat ovat maakohtaisia, voi jokin tuote olla esimerkiksi Ruotsissa sallittu, mutta Suomessa laiton.

”Valmisteiden hyväksynnät ovat kansallisia. Valmisteiden tehoaineet hyväksytään EU-tasolla. Yrityksillä on mahdollisuus hakea lupaa näitä tehoaineita sisältäville valmisteille jossain tietyssä EU-maassa. Suomessa luvan myöntää Tukes”, Kaila kertoo.

Valmiste hyväksytään vain, jos sen käyttö Suomen olosuhteissa on turvallista terveydelle ja ympäristölle.

Eri maiden markkinoilla olevien valmisteiden valikoimaan vaikuttaa muun muassa maiden eri olosuhteet ja mille valmisteille lupaa on haettu. Viranomainen ei voi myöntää lupaa, jos valmisteelle ei ole sitä haettu.

Hyväksytyt kasvinsuojeluaineet on listattu Tukesin verkkosivuilla.

Lue lisää

Tilt poistui nyt - kasvinsuojeluaineiden määrä kutistuu nopeasti

Kasvinsuojeluaineeton maatalous voi siintää 15–30 vuoden päässä

Noin 5 000 saksalaista viljelijää osoitti mieltään Hampurissa - viljelijöiden mitta täyttyi lakipaketin takia, jolla rajoitetaan kasvinsuojeluaineiden ja lannoitteiden käyttöä

EU kieltää jälleen kasvinsuojeluaineita – nyt kieltolistalle dimetoaatti ja desmedifaami