Maatalous

Belgialaismedia Le Soir: 11 maata on jo laittanut belgialaisen sianlihan boikottiin – Rokote sikaruttoon kehitteillä

Virus on voinut siirtyä ihmisen mukana autojen, vaatteiden tai kenkien kautta.
Jaana Kankaanpää
Afrikkalainen sikarutto ravistelee sianlihamarkkinoita. Kuvan siat eivät liity tapaukseen.

Tähän mennessä Etelä-Korea, Kiina, Taiwan, Valko-Venäjä, Meksiko, Filippiinit, Japani, Australia, Serbia, Ukraina ja Singapore ovat määränneet belgialaisen sianlihan tuontikieltoon maasta löytyneen afrikkalaisen sikaruton (ASF) takia.

Näin kertoo belgialaismedia Le Soir.

Belgialaisen sianlihan viennistä 91 prosenttia suuntautuu EU-alueelle, eniten Saksaan ja Puolaan. Belgia on EU:n kahdeksanneksi suurin sianlihan tuottaja ja sikatalous työllistää 15 000 ihmistä.

EU seuraa tiiviisti taudin torjunnan onnistumista ja on myöntänyt 10 miljoonaa euroa ASF-rokotteen kehittämiseen.

Belgian viranomaiset ovat tutkineet taudin leviämisreittejä.

Yhtenäinen metsäinen alue, josta tautitapaukset ovat löytyneet, ulottuu Ranskaan ja Luxembourgiin saakka. Rajattu tautialue on kooltaan 63 000 hehtaaria. Alueella liikkuminen, metsästys ja metsänhoitotyöt ovat kiellettyjä ilman viranomaislupaa lokakuun puoliväliin saakka.

Alueella on noin 60 sikalaa. Niistä yhdessä on tuhat sikaa, kolme niistä on 400 eläimen sikalaa ja kaikki loput ovat alle 50 sian sikaloita.

Afrikkalainen sikarutto on voinut siirtyä ihmisen mukana autojen, vaatteiden tai kenkien kautta. Taudin löytymispaikkakunnalla on rekkojen levähdysalue, josta viruksen on epäilty päätyneen alueelle.

Etelä-Belgian runsas villisikakanta on ollut otollinen taudin leviämiselle. Taudin itämisaika on 20 päivää, mutta taudin puhjettua se etenee nopeasti ja viruksen saanut eläin kuolee noin viikossa.

Tähän mennessä 21 raatoa on tutkittu ja niistä kuusi on kantanut ASF-virusta. Tautiin sairastuneita ja kuolleita villisikoja epäillään löytyvän vielä jopa satoja, viranomaiset kertovat medialle.

Lue myös:

Luonnonvarakeskus selvittää villisika-aitaa Suomen ja Venäjän rajalle

Näin Belgia käy afrikkalaisen sikaruton kimppuun: Metsästys kielletty, metsätöitä vältetään

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Afrikkalainen sikarutto on raivonnut maailman suurimassa sianlihan tuottajamaassa vuoden – "Tauti on levinnyt Kiinassa kulovalkean tavoin ja Kiinan sikatalous on polvillaan"

Euronews: Uusi sikaruttotapaus Slovakiassa – satoja tuhansia sikoja teurastettu, kun Itä-Eurooppa kamppailee afrikkalaista sikaruttoa vastaan

Sianlihan hinnannousu Euroopassa tasoittunut — Suomessa hinta ei hevillä lähde mukaan Keski-Euroopan nousuihin