Kansalaisaloite yrittää kerätä miljoona nimeä tuotantoeläinten häkkikasvatuksen lopettamiseksi Euroopassa - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Kansalaisaloite yrittää kerätä miljoona nimeä tuotantoeläinten häkkikasvatuksen lopettamiseksi Euroopassa

Yli 120 ympäristö- ja eläinsuojeluorganisaatiota ympäri Euroopan on mukana tänään avattavassa kansalaisaloitteessa.
Markku Vuorikari
Kansalaisaloite voi muuttaa eläinten tulevaisuuden eurooppalaisilla tuotantotiloilla, sanoo Kati Pulli.

End the Cage Age -kansalaisaloite tuotantoeläinten häkkikasvatuksen lopettamiseksi avataan tänään. Kansalaisaloitteen tavoitteena on lopettaa ruuan tuotannossa käytettävien eläinten kasvattaminen häkeissä koko Euroopassa. Suomessa kampanjasta vastaa SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto.

Sadat miljoonat eläimet Euroopassa viettävät koko elämänsä häkissä. Eläimen hyvinvoinnille on ensisijaisen tärkeää, että se saa toteuttaa lajityypillisiä käyttäytymistarpeitaan. Häkeissä eläinten käyttäytymistarpeet eivät pääse toteutumaan, SEY:n tiedotteessa sanotaan.

"Häkkejä käytetään edelleen laajamittaisesti muun muassa kananmunantuotannossa, sikaemakoilla ja lihakanien tuotannossa. Häkit rajoittavat eläinten normaalia käyttäytymistä erittäin paljon. Monet eläimet eivät mahdu edes kääntymään paikallaan. Häkkien käyttö eläintuotannossa aiheuttaa eläinten hyvinvoinnille vakavaa haittaa. Häkkejä käytetään edelleen taloudellisen voiton maksimoimiseksi, vaikka myös vapaampia ja tuotannon kannalta toimivia kasvatusmenetelmiä on olemassa", sanoo SEYn toiminnanjohtaja, eläinlääkäri Kati Pulli.

Yli 120 ympäristö- ja eläinsuojeluorganisaatiota ympäri Euroopan on mukana kansalaisaloitekampanjassa, joka pyrkii keräämään vähintään miljoona allekirjoitusta tuotantoeläinten häkkikasvatuksen lopettamiseksi. Kansalaisaloitekampanja kerää EU-kansalaisten allekirjoituksia vuoden ajan.

Kampanja lanseerataan yhtä aikaa yli 20 EU-maassa. Päätapahtuman järjestää Compassion in World Farming -järjestö Euroopan parlamentissa Brysselissä, jossa parlamentin jäsenille ja muille päättäjille esitellään häkeissä kasvatettavien tuotantoeläinten todellisuutta ja olosuhteita.

"SEYn tavoitteena on, että kaikille eläimille taataan mahdollisuus liikkua ja toteuttaa olennaisia käyttäytymistarpeitaan. Eurooppalainen kansalaisaloite on erinomainen mahdollisuus päästä tähän tavoitteeseen ei vain Suomessa, vaan koko EU-alueella. Kansalaisaloitteen takana on valtava määrä vaikuttavia organisaatioita, joten onnistumisen mahdollisuudet ovat hyvät. Menestyksekäs kansalaisaloite voi muuttaa eläinten tulevaisuuden eurooppalaisilla tuotantotiloilla", sanoo Pulli.

Lue lisää

Kansalaisaloite oli kova suoritus

Kansalaisaloite valkoposkihanhien metsästyksen sallimiseksi ylitti 50 000 allekirjoituksen rajapyykin tänään

Kansalaisaloitteella kova suosio: jo 47 000 suomalaista kannattaa valkoposkihanhien metsästyksen sallimista

Jo yli 20 000 allekirjoittanut kansalaisaloitteen, jolla tavoitellaan valkoposkihanhien metsästyksen sallimista