Maatalous

TS: Nordic Soya haluaa tunnetuksi vastuullisena valkuaisentuottajana, ei soijatehtaana

Soijaa jalostavan Nordic Soyan tärkein vientituote on soijarouheesta valmistettu proteiinikonsentraatti, jota viedään muun muassa Norjan kalankasvattamoille, Turun Sanomat kirjoittaa.
Satu Lehtonen

Suomessa ei kasva soijaa, mutta Uudessakaupungissa sijaitsee lajissaan Euroopan suurin ja modernein soijanjalostamo Nordic Soya. Yhtiö ei kuitenkaan halua toimitusjohtajansa Veli-Matti Reunasalon mukaan olla vain soijatehdas: "Meidän pitää pikemminkin olla vastuullinen valkuaisentuottaja", hän sanoo Turun Sanomien haastattelussa.

Vastuullisuuteen liittyy kotimainen härkäpapu, jota laitos on jalostanut muutamia satoja tonneja. Määrä on rikka rokassa yhtiön koko tuotantoon verrattuna, mutta alku kuitenkin.

Toistaiseksi härkäpapua paljon merkityksellisempää on, että Nordic Soyalla on taloudellisesti järkevää käyttöä soijarouheelle. Siitä valmistetaan proteiinikonsentraattia, josta valtaosa päätyy vietiin muun muassa Norjaan kalanrehuksi.

Proteiinikonsentraatin ongelma on sen valmistuksessa syntyvä soijamelassi, jolle ei Suomessa juuri ole kysyntää. "Se on yksi tuotantovolyymin kasvattamisen este", Reunasalo sanoo TS:lle. Melassi saattaa sopia poltettavaksi, jolloin syntyisi höyryä käytettäväksi proteiinikonsenraatin valmistuksessa.

Sen sijaan pelkkä rouhe on Reunasalon mukaan niin matalan jalostusasteen tuote, ettei sitä kannata viedä. "Sille löytyy markkinat kotimaasta."

Myös kuorista suurin osa myydään ulkomaille lypsykarjan rehuksi. "Suomessahan nautapuoli on julistautunut gmo-vapaaksi, jota meidän kuoret ei yleensä ole. Onneksi ne kelpaavat hyvin vientimarkkinoille", Reunasalo kertoo.

Öljylle ei riitä kotimaassa kysyntää, joten sitä pitäisi Reunasalon mukaan saada vietyä kannattavasti. Tuotantokapasiteetista kotimainen kulutus on enintään 10 prosenttia.

Nordic Soyan liikevaihto viime vuonna oli 28 miljoonaa euroa ja tulos 3 miljoonaa euroa tappiolla.

Uutista korjattu 25.9.2018 klo 15:34: Alkuperäisen uutisen Nordic Soyasta kirjoitti Turun Sanomat, ei Satakunnan Kansa. Korjattu myös uutisen lopussa olleet tiedot liikevaihdosta ja tuloksesta viime vuodelta.

Lue lisää

Soijatehdas vähentää 18 henkilöä Uudessakaupungissa

Uudenkaupungin soijatehdas aloittaa yt-neuvottelut – koskevat koko henkilöstöä

Kotimaisen kasviproteiinin puuttuminen on haaste Nyhtökauran tuotannolle: Soija vei valkuaismarkkinat

Uudenkaupungin Sanomat: Soijajalostamolla alkaa yt-neuvottelut