MT Hevoset: Voit lukea MT Hevoset -sisältöjä maksutta 8.2.2021 saakka.
Maatalous

Nyt käyttämättä seisovista koneista ja tiloista voi saada lisätienestiä – "Puskaradio ei toimi lainkaan"

Uudella sovelluksella voi etsiä ja vuokrata koneita, työntekijöitä ja varastotiloja. "Päivän parin hommiin kun saisi vuokrattua koneen, pääomia säästyisi valtavasti", sanoo viljelijä Olli-Pekka Ruponen.
Markku Vuorikari
Viljelijä Olli-Pekka Ruposta kiinnostaa etenkin maanmuokkauskoneiden vuokraaminen. Kuva on elokuulta 2016.

Sked Oy pyrkii maatalousyrittäjien Airbnb:ksi.

Kesällä julkaistulla sovelluksella voi etsiä lähistöltä vuokralle koneita, työntekijöitä ja varastotiloja. Koneita, työpanostaan ja tiloja voi tarjota muille.

Sovellus näyttää reaaliaikaisesti saatavuuden, hinnat ja muiden käyttäjien arviot.

Skedin perustaja Kristina Sweet kertoo, että ajatuksena on saada olemassa olevat resurssit tehokkaampaan käyttöön ja näin lisätä kannattavuutta ja viljelijöiden selviytymismahdollisuuksia.

”Viljelijöiden täytyy alkaa ajatella radikaalisti”, sanoo Sweet.

”Työvälineet muodostavat maanviljelijälle 40 prosenttia kokonaiskustannuksista.”

Suuri osa koneista seisoo käyttämättömänä ison osan vuodesta. Skediin voi laittaa tarjolle niin klapikoneen kuin traktorinkin.

"Jos viljelijällä on kolme traktoria, vapaata kapasiteettia on paljon. Niitä voi käyttää kiireisimmän ajan ulkopuolella esimerkiksi lumitöihin tai tien hoitoon", sanoo Sweet.

Entä jos koneelle käy jotain?

Nyt Sked edellyttää koneen omistajalta vakuutusta. Lähitulevaisuudessa yhtiö tarjoaa vakuutuksen OP:n kautta ja kuljetuksen ATS:n kautta.

Etenkin maanmuokkauskoneiden vuokraaminen kiinnostaisi viljelijää, maatalouden neuvontapalveluita tarjoavaa Olli-Pekka Ruponen Salon Halikosta.

"Kiinnostaisi vuokrata paras mahdollinen laite kuhunkin työhön."

"Päivän parin hommiin kun saisi vuokrattua koneen, pääomia säästyisi valtavasti."

Tuloja voi saada myös tyhjillään olevista rakennuksista, joita voi vuokrata varastotiloiksi esimerkiksi veneille, asuntoautoille tai rakennustarvikkeille.

Ruponen vuokrasi edelliskesänä ulkorakennuksen ja pihamaata moottoritiellä työskentelevälle sähköyritykselle.

"Etelä-Suomessa työmaat tarvitsevat varikoita infraa uusiessaan. Usein on eduksi, ettei varikko ole taajaman lähellä."

Tieto ei kuitenkaan kulje maatilojen ja infran rakentajien välillä. "Olen huomannut, että puskaradio ei toimi lainkaan."

MTK aloittaa yhteistyön Skedin kanssa. Sked nähdään yhtenä mahdollisena apukeinona saada uusia tulovirtoja tilalle.

Sovellus on ilmainen. Sked ottaa välistä kymmenen prosenttia vuokraushinnasta, MTK:n jäseniltä yhdeksän prosenttia. Tänä vuonna maksua ei oteta.

Lue lisää

Miksi ostaa, kun voi lainata? Asikkalan kirjastoon perustetun tavaralainaamon hiteiksi nousivat kasvikuivuri ja höyrypesuri

Täsmäviljelyn voi aloittaa pienin askelin

K-ryhmän jakamilla Tuottajalle kiitos -stipendeillä järjestetään ilmainen viljelijätapahtuma ja tehdään videoblogia: "Nämä rahat käytetään viljelijöiden itse ideoimiin kehityskohteisiin, joilla on tarkoitus viedä toimialaa eteenpäin"

Peurojen aiheuttamista vahingoista tehdään melko vähän ilmoituksia – "Ongelma ei ole vielä räjähtänyt käsiin, vaikka sitä on pelätty"