Maatalous

Animalia: MTK, Turkistuottajat, Siipikarjaliitto, Atria ja Snellman ehdolla "vuoden eläinvastaisimmaksi tahoksi"

Perustelujen mukaan vuoden 2018 ehdokkaat ovat varmistaneet lobbauksen avulla epäeettisen lihantuotannon ja turkistuotannon jatkumisen Suomessa.
Hanne Salonen / Eduskunta
Animalia arvioi, että MTK:n ja muiden lobbareiden kannat ovat saaneet liian suuren painoarvon eläinsuojelulain valmistelussa eduskunnassa.

Eläinoikeusjärjestö Animalia jakaa vuosittain eläinvastaisuuspalkinnon taholle, joka on "toiminnallaan aiheuttanut erityistä haittaa eläinten hyvinvoinnille ja oikeuksille".

Tänä syksynä yleisön äänestettäviksi on valikoitu "tehotuotannon lobbareita", jotka ovat Animalian mukaan edistäneet tehotuotantoa eniten vuonna 2018.

Perustelujen mukaan vuoden 2018 ehdokkaat ovat varmistaneet lobbauksen avulla epäeettisen lihantuotannon ja turkistuotannon jatkumisen Suomessa.

Mukana äänestyksessä ovat Atria ja Snellman, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK, Suomen Siipikarjaliitto ja Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitto STKL.

"Ehdokkaat ovat pyrkineet aktiivisesti vaikuttamaan uudistettavaan eläinsuojelulakiin, vähätelleet tehotuotannon eläinsuojelurikkomuksia tai sivuuttaneet eläinten hyvinvoinnin", Animalian tiedotteessa perustellaan.

"Anti Animalia -äänestyksessä haluamme tuoda esiin tahot, jotka ovat mielestämme räikeimmin edistäneet tehotuotantoa lakivalmistelun aikana tai muuten julkisessa keskustelussa eläintuotannosta”, sanoo Animalian toiminnanjohtaja Mai Kivelä.

Nykyisenkaltainen tehotuotanto estää järjestön mukaan eläinten luontaisten käyttäytymistarpeiden toteutumisen, ja esimerkiksi äärimmäiseen kasvuun tähtäävä jalostus aiheuttaa eläimille kipua ja kärsimystä. Suomessa teurastetaan vuosittain yli 70 miljoonaa eläintä.

MTK on yksi ehdokkaista, koska se on Animalian mukaan pyrkinyt estämään eläinsuojelulain uudistukset ja tiukennukset. Animalia pitää MTK:n saamaa roolia politiikassa suhteettoman suurena.

“Istuvassa eduskunnassa on 34 MTK:n jäsentä. MTK:n valta ja kädenjälki näkyy esimerkiksi parhaillaan eduskunnan käsittelyssä olevassa lakiehdotuksessa eläinten hyvinvoinnista", Animalian kampanjavastaava Veikka Lahtinen kuvailee.

"Hyvistä lähtökohdista huolimatta lakiehdotus typistyi muotoon, jossa monet näennäisesti parannuksilta kuulostavat pykälät vesitetään poikkeuksin. Tätä ovat ajaneet myös Atria ja Snellman lausunnoillaan lakiin."

Hän pitää MTK:n toimintaa erityisen ristiriitaisena vuonna 2016 julkaistun eurobarometrin kanssa, johon vastanneista suomalaisista 90 prosenttia oli sitä mieltä, että eläinten hyvinvointia pitäisi suojella Suomessa paremmin.

"Siipikarjaliitto on ehdolla, koska he ovat todenneet kaiken suomalaisen broilerintuotannon olevan eettistä", Lahtinen kertoo.

Animalian mielestä eettistä broileria ei ole tarjolla ollenkaan. He kritisoivat esimerkiksi broilerin teurastuksessa paljastuneita ongelmatapauksia, viiden viikon teurasikää ja broilerikasvattamoiden olosuhteita.

"Broilerit ovat teurastettaessa vain kuukauden ikäisiä linnunpoikasia", järjestö huomauttaa.

Suomen turkistuottajien keskusliitto STKL taas edistää Animalian mukaan epäeettistä turkistuotantoa alan itsensä kehittämien sertifikaattien turvin eikä tartu riittävän tehokkaasti eläinten hyvinvointiongelmiin.

"Niitä ovat esimerkiksi lajityypillisten käyttäytymistarpeiden mahdollistamiseen tai jalostus ja jättiketut”, Lahtinen kertoo.

Anti Animalia-palkinnon sivut

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kiinassa kova kysyntä sikojen päille ja sorkille – kokolihojen viennin kasvu voi vaikuttaa tarjontaan Suomessa

Maatilojen kierrätyspalvelu kattaa nyt koko maan

MTK:ta ei kutsuttu ilmastoraporttia koskevaan paneelikeskusteluun – järjestäjien mukaan Metsä Group ja Valio edustivat maanomistajia "riittävän hyvin"