Maatalous on EU:n ja Yhdysvaltojen neuvotteluiden kulmakivi: "on edetty selvästi soijapapuja ja maakaasua pidemmälle” - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Maatalous on EU:n ja Yhdysvaltojen neuvotteluiden kulmakivi: "on edetty selvästi soijapapuja ja maakaasua pidemmälle”

Sopimusneuvottelut käytiin kireässä aikataulussa, jotta Yhdysvaltain kongressilla olisi riittävästi aikaa hyväksyä uusi sopimus ennen joulua.
Jukka Pasonen

Tuore Yhdysvaltojen, Kanadan ja Meksikon USMCA-sopimus on saanut EU:n varpailleen.

”Ennakoimattomuus on pahin uhka. Riskinä on, että järjestely vaikuttaa EU:n ja Kanadan väliseen Ceta-sopimukseen”, kauppapolitiikan asiantuntija kommentoi MT:lle.

Viime vuonna voimaan tullut Ceta-sopimus poisti lähes kaikki tullimaksut EU:n ja Kanadan välisestä kaupasta.

Entisen Nafta-sopimuksen uudistaminen on ollut kuitenkin odotettavissa. Nykyjärjestely on ollut voimassa parikymmentä vuotta.

Uudistus vaikuttaa väistämättä myös Eurooppaan. Sopimus heikentää EU:n vaatimuksia maantieteellisistä alkuperämerkinnöistä, unionin kauppapolitiikan asiantuntijat kertovat.

Meksikossa valmistetaan tuotteita Yhdysvaltojen markkinoille eurooppalaisilla nimikkeillä, vaikka niillä on EU:n nimisuoja. Tämä koskee esimerkiksi tiettyjä EU:ssa nimisuojeltuja juustoja, kuten burrata-tuorejuustoa, emmentalia tai camembert-valkohomejuustoa.

Unionin nimisuojajärjestelmien tavoitteena on suojata tuotteita vakiintuneen nimen väärinkäytöltä. Suojaus on voimassa sekä EU:ssa että sen ulkopuolella.

Maantieteelliset alkuperämerkinnät ovat olleet useiden EU:n ja sen ulkopuolisten maiden kauppaneuvotteluiden kompastuskiviä.

”Nimisuojattuja tuotteita voidaan yhä tuottaa Meksikossa ja tuoda Yhdysvaltoihin”, sopimuksen osapuolet kommentoivat EU-media Politicossa.

Tuoreen sovun on pelätty heijastuvan myös EU:n ja Yhdysvaltojen väliseen neuvottelumenettelyyn.

Trump totesi maanantaina, että lopulta myös Euroopan unioni taipuu sopimuksiin, jotka ovat hyödyksi Yhdysvalloille. Hänen mukaansa unioni taivutellaan viimeistään autoihin ja niiden osiin liittyvillä tulleilla Yhdysvaltojen haluamaan yhteistyöhön.

Maatalouskysymykset eivät ole olleet pöydällä Yhdysvaltojen ja EU:n neuvotteluissa – ainakaan julkisesti. Toistaiseksi EU ei ole ollut valmis myönnytyksiin maatalousasioissa.

Yhdysvaltojen yhtenä tavoitteena on, että hormonivapaan naudanlihan vienti Eurooppaan helpottuisi.

EU on tullut tässä vastaan. Sen mukaan yhdysvaltalaisen naudanlihan tuontikiintiö tulee pysymään nykytasolla mutta EU voisi jakaa osan nykyisestä kiintiöstä pelkästään Yhdysvalloille.

Euroopan komissio onkin pyytänyt EU:n jäsenmaiden neuvostolta mandaattia, jolla se voi keskustella Yhdysvaltojen hormonivapaan naudanlihan tuontikiintiöstä uudelleen.

Taustalla on sopimus yhteistyön kehittämisestä, joka ”tuo vapaampia markkinoita ja oikeudenmukaisempaa kauppaa unionin ja Yhdysvaltojen välille”, sekä Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump että EU:n komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker kertoivat.

Maat pääsivät heinäkuussa sopuun, jossa EU ostaa jatkossa enemmän soijapapuja sekä maakaasua Yhdysvalloista. Siten EU on välttynyt Yhdysvaltojen asettamilta alumiini- ja terästullimaksuilta.

Vaikka maatalouden – soijapapuja luukuun ottamatta – ei pitäisi olla mukana Yhdysvaltojen ja EU:n välisissä keskusteluissa, amerikkalaislähteiden mukaan maatalousneuvotteluissa on todellisuudessa edetty ”selvästi soijapapuja ja maakaasua pidemmälle”.

Lue myös:

Kauppasota lisää epävarmuutta EU:n maatalousmarkkinoilla: "Kaupankäynti on arvaamatonta ja päätöksenteko vaikeaa"

Amerikkalaiset maidontuottajat iloitsevat, kanadalaiset pettyneitä – Näin USMCA-vapaakauppasopimus vaikuttaa maatalouteen

Lue lisää

Yhdysvalloissa poliisi ampui jälleen mustan miehen Los Angelesissa

Trump puoluekokouspuheessaan: Rokote tulee vuoden loppuun mennessä

USA:ssa kolme osavaltiota haastaa Trumpin hallinnon oikeuteen postijupakan vuoksi

Presidentti Obama: Trump ei ole koskaan ottanut tehtäväänsä vakavasti – Trump kuvaili Obamaa kamalaksi ja hyödyttömäksi