Ruuantuotanto kannattavaksi tutkimuksen, viennin vai erikoistumisen kautta? Selvityshenkilö Karhinen odottaa vastaustasi verkossa - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Maatalous

Ruuantuotanto kannattavaksi tutkimuksen, viennin vai erikoistumisen kautta? Selvityshenkilö Karhinen odottaa vastaustasi verkossa

Suomalainen ruoka ja ruuantuotanto koetaan tärkeäksi ja puolustettavaksi asiaksi, mutta miten maataloustuotanto saadaan kannattavaksi. Vastatakseen tähän kysymykseen vuorineuvos Reijo Karhinen toivoo suomalaisilta apua.
Pasi Leino
Olisiko tutkimukseen satsaaminen oikea tapa ratkaista maatalouden kannattavuusongelmat?

Tänään on avattu kaikille avoin suomalaisen ruuantuotannon kannattavuutta käsittelevä verkkoaivoriihi. Siihen vuorineuvos Reijo Karhinen on koonnut ehdotuksia toimiksi, joilla taloudelliset ongelmat voitaisiin selättää.

Riiheen osallistuja voi painottaa, tulisiko kannattavuutta hakea esimerkiksi tutkimukseen ja osaamisen kehittämiseen, vientiin tai erikoistumiseen liittyvien toimien kautta.

Kuluttajat voivat muun muassa arvioida riihen ehdotuksia kotimaisen ruuan ostamisen lisäämiseksi. Vastaajia pyydetään myös jäsentämään valittujen käytännön toimien kiireellisyyttä.

Verkkoaivoriihi pidetään avoinna lokakuun loppuun asti osoitteessa ruuantuotantokannattavaksi.fi.

Ruuantuotannon kannattavuutta selvittävä Karhinen on koonnut riihen ehdotukset kesällä julkaistun aivoriihen ja syksyn aikana järjestettyjen työpajojen ja tapaamisten tuloksista. Hän on kuullut työssään tuottajia, teollisuuden ja kaupan alaa sekä tutkijoita ja muita asiantuntijoita ruokaketjun eri osista. Ensimmäiseen aivoriiheen osallistui verkossa yli 3 800 vastaajaa.

"Tiedostan, että odotukset loppuraporttiani kohtaan ovat korkealla. Realiteetti on kuitenkin se, että valitsemassani avoimen kuulemisen mallissa loppuraportin sisältö on meidän kaikkien yhteisen ponnistuksen ja aktiviteetin tulos", Karhinen sanoo tiedotteessa.

Hän kertoo toivovansa sekä uusien että edelliseen aivoriiheen vastanneiden osallistuvan sisällöltään uuteen verkkoriiheen. "Tulevien kolmen viikon aikana aivoriihessä annettu palaute yhdessä jo saadun palautteen kanssa ratkaisee lopputuloksen."

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) kutsuivat Karhisen selvityshenkilöksi pohtimaan keinoja maatalouden pitkään jatkuneen heikon kannattavuuden parantamiseksi ja kestävän ruuantuotannon turvaamiseksi. Selvitystyön tulokset julkaistaan ensi vuoden alussa.

Lue myös:

Nyt suut puhtaaksi verkossa keskustellen: Miten suomalaisen ruuan tuotanto saadaan kannattamaan?

Karhinen toivoo positiivisuutta keskusteluun – "liian paljon ei kuitenkaan pidä odottaa"

Lue lisää

Ruokajärjestelmän uhat otettava vakavasti

S-ryhmän pääjohtaja penseä Karhisen hylly- ja tukkuhintaideoille

Reijo Karhinen: "Lopetetaan näennäisviljely – tuet pois tiloilta, joiden myyntituotot jäävät alle 20 000 euroon vuodessa"

Karhisen pyyntöön on nyt syytä vastata