Maatalous

Vauvaöljy ja kiillotusliina ovat KoneAgrian valmisteluissa valttia

Jyväskylän Paviljongissa ovet aukeavat tänään ensimmäisen KoneAgria -päivän merkeissä.
Eeva Linnainmaa
Juulia Ahlholm valmisteli Korkiakosken Prisillaa kehään muun muassa levittämällä utareisiin vauvaöljyä kiillon ja loppusilauksen aikaansaamiseksi.

Sekä koneiden että Finn Dairy Expoon osallistuvien eläinten halutaan esittelevän yleisölle parhaat puolensa, minkä eteen sekä konekauppiaat että karjanomistajat ovat valmiita uhraaman tunteja.

Juulia Ahlholm on saapunut Jyväskylään Kärsämäeltä neljän ayrshire-rotuisen eläimen kanssa. Torstaina Ahlholmin kolme lehmää ja hieho osallistuvat Finn Dairy Expon ayrshire-eläinten arvosteluun.

Ahlholm on näyttelytunnelman kohotessa iloinen.

"Toivon, että kaikilla olisi näyttelyssä hyvä mieli, sekä karjanomistajilla että näyttelyä seuraamaan tulleella yleisöllä. Puitteet ja varsinkin kehä ovat hienot ja paikalle on saapunut upeita eläimiä", hän kehuu.

Aivan yksinkertaista näyttelyyn lähteminen ei ole. Ahlholmin eläimet työllistävät Paviljongissa yhteensä viisi ihmistä, minkä lisäksi kotiin jääneet viisikymmentä muuta lehmää vaativat oman henkilökuntansa.

"Teemme täällä töitä vuorossa, sillä kotonakin täytyy jonkun olla. Kaikki haluavat lomittajan juuri KoneAgrian aikaan", Ahlholm toteaa.

Vaikka näyttelyyn tuotavat eläimet ovatkin ihan tavallisia lehmiä, vaatii niiden tuominen panoksia jo kotinavetassa. Eläimiä pitää opettaa talutukseen, pesuun ja klippaukseen, sekä esimerkiksi valoihin ja musiikkiin.

"Halusin vähentää uudesta ympäristöstä lehmille aiheutuvaa stressiä ja tein mahdollisimman paljon valmisteluja jo kotona. Otin mukaan myös eilen tehtyä apetta, vaikka näyttelynjärjestäjän puolesta tarjolla onkin hyvälaatuista säilörehua", Ahlholm kertoo.

Ahlholmin eläimille torstai on näyttelyn tärkein päivä, jota valmistellaan yötä myöten pesemällä ja lypsyjä ajoittamalla. Jotta utare olisi parhaimmillaan kehään mennessä, se täytetään optimaalisesti: tarpeeksi, mutta ei liian täyteen. Ahlholm toteaa olevansa aamu kolmelta jo täydessä työn touhussa.

"Ei tänne lomalle olla tultu, vaikka lomaa tähän joutuukin ottamaan", hän sanoo naurahtaen.

Finn Dairy Expo kerää ensimmäisenä vuonnaan yhteensä 85 ayrshire-, holstein- ja jersey-rotuista eläintä ympäri Suomen. Näyttelyt ovat karjaväelle vuoden kohokohtia.

"Ihminen tarvitsee harrastuksia. Tämä on ennen kaikkea sosiaalinen tapahtuma, jossa kilpailu on kiva lisä, vaikka se onkin se syy miksi kaikki ovat tänne lähteneet", Ahlholm toteaa.

Torstailta Ahlholm toivoo eniten sitä, että hänen eläimensä muistaisivat sen, mihin ne on opetettu. Lauantaina kotiin Kärsämäelle päästyään Korkiakosken Prisilla, Michelle, French Kiss sekä Odile palaavat viettämään ihan tavallista lehmän elämää.

Tumen, Livakan ja Kivi-Pekan yhteisosastolta löytyi keskiviikkoiltapäivänä kaksi ahkeraa työn touhussa. Juha Niinistö ja Pekka Kaartinen laittoivat kylvökonetta esittelykuntoon.

"Aika helpolla pääsemme tänä vuonna. Koneet tulivat suoraan tehtaalta lavetilla muoviin peitettyinä, joten kiillotushommaa on melko vähän", Kaartinen toteaa. Jos koneet olisivat kulkeneet Turengista Jyväskylään ilman muoveja, olisi ne pitänyt pestä ennen halliin tuomista.

Kasvintuotantokoneiden menekki kotieläinpainotteisessa näyttelyssä on miesten mukaan kysymysmerkki. Todelliset "kannattiko lähteä" -keskustelut käydään vasta, kun vuoden kaikki messut on taputeltu.

"Jotkut asiakkaista ovat sanoneet tulevansa Jyväskylään mieluummin kuin Helsinkiin sen sijainnin takia"; Niinistö kertoo.

Jyväskylän keskeisen sijainnin lisäksi markkinatilanteen toivotaan saavan ihmisiä liikkeelle.

"Toivottavasti parempi viljan hinta innostaa ihmisiä", Kaartinen sanoo toiveikkaana.

KoneAgria on avoinna yleisölle torstaina, perjantaina ja lauantaina.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Rannan Valerie oli Kone Agrian kaunein: "Näyttää juuri siltä, miltä neljä kertaa poikineen kuuluu näyttää"

Lehmänäyttelyssä ollaan yhtä kansaa

Ensimmäinen rehusato tulee olemaan hyvä – "Laakasiilot eivät varmaankaan riitä"