Tuomari ei kumonnut Monsanton syöpätuomiota – historiallinen tuomio jää voimaan - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Tuomari ei kumonnut Monsanton syöpätuomiota – historiallinen tuomio jää voimaan

Tuomari hylkäsi maanantaina Monsanton vaatimuksen oikeuden päätöksen kumoamisesta.
Glyfosaattia on tutkittu paljon, mutta tulokset sen syöpäriskistä ovat olleet ristiriitaisia. AFP/LEHTIKUVA

Yhdysvalloissa kasvimyrkky Roundupia valmistavan Monsanton historiallinen syöpätuomio jää voimaan. Kalifornian tuomari hylkäsi maanantaina Monsanton vaatimuksen oikeuden päätöksen kumoamisesta. Asiasta uutisoi muun muassa Guardian.

Kalifornialainen valamiehistö tuli elokuussa siihen tulokseen, että Roundup ja sen ammattikäyttöön tarkoitettu versio Ranger Pro vaikuttivat merkittävästi siihen, että yhdysvaltalainen 46-vuotias mies sairastui syöpään.

Yhtiölle määrättiin elokuussa lähes 290 miljoonan dollarin eli yli 250 miljoonan euron korvaukset, mutta Kalifornian tuomari alensi maksettavaa summaa.

Tuomion mukaan Monsanto tiesi tai sen olisi pitänyt tietää, että sen tuotteet ovat vaarallisia ja sen olisi pitänyt varoittaa asiasta.

Kaikkiaan Monsantoa vastaan on nostettu satoja samankaltaisia kanteita eri puolilla Yhdysvaltoja.

Glyfosaattia on tutkittu paljon, mutta tulokset sen syöpäriskistä ovat olleet ristiriitaisia. Vuonna 2015 Maailman terveysjärjestön WHO:n alaisuudessa toimiva Kansainvälinen syöväntutkimuskeskus IARC arvioi, että glyfosaatti altistaa todennäköisesti syövälle.

Viime vuonna EU:n kemikaalivirasto sanoi, ettei aineen ole todettu kasvattavan syöpäriskiä ihmisillä. Aiemmin samaan lopputulokseen olivat päätyneet sekä Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto EFSA että Yhdysvaltojen ympäristönsuojeluvirasto EPA.

Lue lisää

Kemikaalijätti Bayer maksaa yli 10 miljardin dollarin korvaukset torjunta-ainetta koskevassa oikeusjutussa

Syöpärekisterin tutkimus: Suomen alueelliset erot syövästä selviytymiseen ovat kaventuneet

Spiegel: Bayer maksaa 40 miljoonaa dollaria päästäkseen yhdestä glyfosaattikanteesta – lähes 50 000 tapausta vielä kesken

Pori Energialle ja yhdelle työntekijälle tuomio Kokemäenjoen vuoden 2017 öljyvuodosta – jokeen valui vähintään 44 000 litraa polttoöljyä