Maatalous

EU kielsi jälleen yhden tehoaineen – Viljojen sienitautien torjunnasta katoaa 13 valmistetta

Suomessa käytössä olevia, propikonatsolia sisältäviä valmisteita ovat muun muassa Tilt ja Stereo.
Kari Salonen
Kasvinsuojeluruiskun suutin.

EU on päättänyt kieltää kasvinsuojeluaineissa käytetyn propikonatsoli-nimisen tehoaineen, tiedottaa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes. Propikonatsolia sisältäviä valmisteita on käytetty pääasiassa viljojen sienitautien torjuntaan tarkoitetuissa kasvinsuojeluaineissa.

Suomessa propikonatsolia sisältäviä valmisteita on tällä hetkellä kasvinsuojeluainerekisterissä 13. Tukes tiedottaa niiden myyntiä ja käyttöä koskevista kielloista ja siirtymäajoista sen jälkeen, kun komissio on julkaissut asetuksen ja se tulee voimaan.

Vuodesta 2004 käytössä olleen propikonatsolin kieltämisestä päätettiin eilen keskiviikkona yksimielisesti Brysselissä pidetyssä viranomaiskokouksessa.

Päätöstä edelsi propikonatsolin vaikutusten uudelleenarviointi, jonka pohjalta Euroopan komissio on päättänyt luokitella tehoaineen lisääntymiselle vaaralliseksi aineeksi kategoriaan Repro 1B. Repro 1B -kategorian ainetta ei voida kasvinsuojeluaineasetuksen mukaan hyväksyä kasvinsuojeluainerekisteriin.

Propikonatsolia sisältävien valmisteiden myyntiä ja käyttöä koskevista siirtymäajoista tiedotetaan siinä vaiheessa, kun asetus on julkaistu ja valmisteita kielletään.

Tukesin ylläpitämässä kasvinsuojeluainerekisterissä olevat propikonatsolia sisältävät valmisteet ovat Akopro 490 EC, Armure, Banner Maxx II, Basso, Bolt XL, Bravo Premium, Bumper 25 EC, Maatilan Propikonatsoli, Maatilan Propikonatsoli Duo 2, Menara, Stereo 312.5 EC, Tilt 250 EC ja Zenit 575 EC.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Syyte: Kymenlaaksolainen viljelijä käytti mäntysuopaa kasvinsuojeluaineena – laittomalla aineella myrkytetyt salaatit ja rucolat päätyivät kauppoihin

Tukes varoittaa: Jyrsijämyrkyt voivat olla vaaraksi lemmikeille

Tukes muistuttaa: Vanhaa ratapölkkyä tai sähköpylvästä ei pidä laittaa vihannesmaan ympärille, eikä rakentaa siitä pihapöytää