Maatalous

Hiljattain viljelyyn otetut viljalajit ovat herkempiä sään aiheuttamille yllätyksille kuin pitempään viljellyt

Vaurioriskejä viljakasveille tuovat olosuhteet, joissa lämpötilassa tapahtuu isoja loikkia edestakaisin tai lämpö sahaa talvella edestakaisin nollan molemmin puolin.
Vaurioriskejä viljakasveille tuovat olosuhteet, joissa lämpötiloissa tapahtuu isoja loikkia edestakaisin. LEHTIKUVA/Vesa Moilanen

Suomessa hiljattain viljelyyn otetut viljalajit ovat herkempiä sään aiheuttamille yllätyksille kuin täällä pitempään viljellyt. Esimerkiksi syysmuotoiset öljykasvit, kuten syysrypsi ja syysrapsi, voivat kärsiä nopeasti muuttuvista lämpötiloista, kertoo Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Pirjo Peltonen-Sainio.

Joillakin viljakasveilla saattaa ilmetä ongelmia, jos niillä tapahtuu lämpimän syksyn vuoksi ennenaikaista oraan itämistä, täydentää Luonnontieteellisen keskusmuseon yli-intendentti Henry Väre.

Peltonen-Sainion mukaan viljojen tulokaslajit ovat tarvetullut lisä Suomen kasvustoihin. Niiden avulla kyetään esimerkiksi estämään eroosiota ja fosforin valumista pelloilta vesistöihin.

Vaurioriskejä viljakasveille – osin myös luonnonkasveille – tuovat Peltonen-Sainion ja Väreen mukaan olosuhteet, joissa lämpötilassa tapahtuu isoja loikkia edestakaisin tai lämpö sahaa talvella edestakaisin nollan molemmin puolin.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Yhteiskuivuri ei olisi ollut oikea ratkaisu, ja siksi samalle kylälle nousi kolme samanmerkkistä kuivuria

Satelliittien avulla koko viljelyala voidaan ottaa koekentäksi: "Taivaskaan ei ole rajana satelliittien hyödyntämisessä"

Satelliittitiedon avulla toimivampia viljelykiertoja – nurmien esikasviarvo vaihtelee erinomaisesta haitalliseen