Maatalous

Suomalaiset syövät naudanlihaa enemmän kuin koskaan aiemmin

Kysynnän kasvu ei näy tuottajien tilipussissa, koska se ohjautuu tuontilihaan. Moni syö ravintolassa tietämättään ja tahtomattaan ulkomaista nautaa.
Jaana Kankaanpää
Kun taloudessa menee hyvin, kuluttajat suosivat nautaa.

Suomalaiset syövät tänä vuonna enemmän naudanlihaa kuin koskaan aiemmin. Ennakkotietojen mukaan naudanlihan kulutus kasvaa 2,2 prosenttia yhteensä 108 miljoonaan kiloon. Keskivertosuomalaisen lautasen kautta kulkee noin 20 kiloa naudanlihaa.

Lisääntynyt kysyntä ei kuitenkaan näy tuottajien tilipussissa. Hyöty on valunut ulkomaisten tuottajien hyväksi, sillä tuonti on kasvanut.

Merkittävä osa tuontinaudasta menee ravintoloihin ja suurkeittiöille. Moni kodin ulkopuolella ruokaileva syökin tietämättään ja tahtomattaan tuontilihaa, MTK:n nautaverkosto muistuttaa.

Siksi verkosto kannustaa maa- ja metsätalousministeriötä määrätietoiseen työhön sen eteen, että asetus ravintoloissa syötävän lihan alkuperän merkitsemisestä saataisiin kuntoon ja hyväksytyksi komissiossa.

"Naudanlihan tuottajahintaan täytyy löytyä korotusta", MTK:n nautaverkoston puheenjohtaja Pasi Ingalsuo sanoo.

Kaksi peräkkäistä katovuotta ja huonosti toimivat markkinat ovat hänen mukaansa ajaneet suomalaiset nautatilat talousahdinkoon.

Esimerkiksi viljan hinta on noussut rajusti. Pelkästään väkirehujen hinnan nousun kompensoiminen vaatisi tuottajahintaan 25 sentin eli seitsemän prosentin nousua lihakiloa kohti.

Lisäksi ostorehukustannuksia kasvattaa se, että monella tilalla oma karkearehukaan ei riitä. Lisäpainetta tuo polttoaineen hinnan nousu.

Ingalsuon mukaan näyttää siltä, että kuluttajat ymmärtävät tilanteen. Hyvä tahto ei kuitenkaan riitä tuottajan tilannetta parantamaan.

Teollisuuden ja kaupan pitäisi lihaketjun voimakkaimpina lenkkeinä kantaa vastuunsa myös lihatilojen tulevaisuudesta, nautaverkosto vetoaa. "Kestävällä tavalla tuotettu ja korkealaatuinen suomalainen naudanliha on ansainnut parempaa."

Lue lisää

Kuluttajat haluavat takeen eläimen hyvinvoinnista, mutta kuka keräisi merkin voitot?

Markkinakatsaus: Lihan tuotanto lisääntyi keväällä – tuonti väheni ja kotimaisuusaste nousi 83 prosenttiin

MTK ehdottaa toimia vasikkavajeeseen

Naudanlihasektorilla investointihaluja, vasikkapula rajoittaa mahdollisuuksia