Maatalous

Hamppusampo Oy aikoo kaupata kevytkannabista Eviran kiellosta huolimatta

Hamppufirman mielestä kielto markkinoida kukintoja on vallitsevan EU:n elintarvikelainsäädännön vastainen.
PAsi Leino
Hampun eri lajikkeita voidaan viljellä moniin tarkoituksiin. Suomessa on myynnissä muun muassa hamppuleipää.

Suomen ensimmäinen kannabisyhtiö Hamppusampo aikoo käynnistää kannabiskukintojen verkkokaupan viranomaisen kiellosta huolimatta. Hamppusampon tiedotteen mukaan Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran edustaja kielsi viime maanantaina yhtiötä jatkamasta aloittamaansa hampun kukintojen koemarkkinointia.

Hamppusampo Oy katsoo, että kielto markkinoida kukintoja on vallitsevan EU:n elintarvikelainsäädännön vastainen, eikä vaatimusta hakea kukinnoille uuselintarvikelupaa voida pitää pätevänä.

Kyse on kevytkannabiksesta eli hamppukasvin kukinnosta, joka sisältää vähäisen määrän päihdyttävää tetrahydrokannabinolia eli THC:tä. Sen sijaan kevytkukka voi sisältää runsaasti kannabidiolia eli CBD:tä, joka ei päihdytä, mutta rauhoittaa ja tutkimusten mukaan toimii epilepsialääkkeenä.

Hamppusampo ilmoittaa avaavansa verkkokaupan ennakkotilaushankinnan uudestaan, mutta toivoo viranomaisilta vastauksia esittämiinsä kysymyksiin ennen kuin aloittaa laskutukset ja tuotteiden toimitukset.

"Puhelinsoiton sijasta toivomme kirjallisen, valituskelpoisen ja perustellun päätöksen kiellolle, jos kieltolinjalle oikeasti lähdetään", sanoo yhtiön hallituksen jäsen Hannu Hyvönen.

Hamppusampo koeviljeli luvallisesti tänä kesänä Suomen oloihin soveltuvia kevytkannabis- ja kuituhamppulajikkeita, joiden THC-pitoisuus on korkeintaan 0,2 prosenttia.

Ylen uutisen mukaan Hamppusampo ehti laittaa verkkokauppaansa myyntiin 10 gramman "kukkapaketteja", jotka sisälsivät Suomessa kasvatettuja ja Italiasta tuotuja kevytkannabiksen kukintoja. Evira kuitenkin ilmoitti yhtiölle, ettei hampun kukan myynti ole edelleenkään sallittua Suomessa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Keskustan Kalmarille kritiikkiä lokeroinnista – vertasi "syömishäiriöisiä helsinkiläisnuoria" ja "maaseudun mainioita nuoria"

Kannabis jakaa vihreät kahtia

Pariskunta halusi pelastaa vanhan perinnekasvin tuholta – nyt suomalainen Finola johtaa superruokana tunnetun öljyhampun maailmanvalloitusta