Maatalous

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila luopuu maidontuotannosta – aloittaa pihvikarjan kasvatuksen

Marttilan mukaan lihateollisuus tuhlaa talonpoikien rahaa tehottomuuteen jalostuksessa.
Jaana Kankaanpää
MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila siirtyy pihvikarjantuottajaksi.

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila vaihtaa tuotantosuuntaa tilallaan Simossa.

"Liikuttavia tunteita tulee, kun sunnuntai-aamuna on viimeinen aamulypsy. Työkavereita tulee ikävä", Marttila kuvasi tuntojaan MTK:n valtuuskunnassa torstaina.

Marttilan tilalla siirrytään pihvikarjan kasvatukseen. "Tiistaina tulevat ensimmäiset jalostuseläimet Lohjalta." Kyseessä ovat Hereford-rotuiset lihanaudat.

Marttilan mukaan talouden kasvu on suomalaisen ruuan paras turva.

"Kun kotitalouksilla on uskoa tulevaisuuteen, kynnys laittaa hiukan enemmän rahaa ruokaan on matalampi."

Ruokamarkkinoilla on MTK:n puheenjohtajan mukaan kuitenkin kestävyysvaje.

"Ruoka menettänyt arvoaan vaikka kustannukset yhteiskunnassa ovat nousseet."

Yhtenä syynä ongelmiin Marttila pitää tehotonta jalostusta varsinkin lihateollisuudessa.

"Talonpoikien rahaa haaskataan tehottomuuteen liha-alalla. Hyvä jos tuottavuudessa päästään puoleen Tanskaan verrattuna."

Marttila muistutti, että ilmastonmuutoksen haitalliset vaikutukset iskevät voimakkaimmin maaseudun elinkeinoihin. Isoimpana haasteena hän pitää ilmastopakolaisuutta.

"Presidentti Vladimir Putin on ihmiskunnan asialla. Venäjän pitää jatkossa ruokkia yli miljardi ihmistä, kun maailman ruuantuotantoalueet kuivuvat. Venäjän satsaukset ruuan tuotantoon ovat ihmiskunnan kannalta oikeita. Myös Pohjoismaiden pitää kantaa oma vastuunsa maailman ruokahuollosta."

Marttilan mukaan SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen näkemykset maatalouspolitiikasta osoittavat, että EU:n suuntaan Suomessa kyetään rakentamaan yhteinen rintama, johon kaikki poliittiset ryhmät sitoutuvat. Sen sijaan nykyisen hallituksen esittämät leikkaukset maatalouden ympäristökorvaukseen vaikeuttavat tukien perustelemista EU-pöydissä.

Lue lisää

MTK varsin tyytyväinen eläinten hyvinvointilakiin: Luvassa tiukennuksia mutta myös kannusteita ilman merkittäviä heikennyksiä kilpailukykyyn

Mynämäki peittoaa Helsingin

MTK: Uuden eläinten hyvinvointilain pitää sekä turvata tuotantoeläinten hyvinvointi että mahdollistaa elinkeinon kilpailukyky

Tehotuotannolla on huono kaiku väärin perustein – tästä olivat yhtä mieltä Kuopion hiippakunnan piispa sekä keiteleläiset tuottajat