Luomuliitto ihmettelee hallituksen aikeita: Luomu edistäisi ilmasto- ja ympäristötavoitteita ja houkuttaisi nuoria alalle - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Luomuliitto ihmettelee hallituksen aikeita: Luomu edistäisi ilmasto- ja ympäristötavoitteita ja houkuttaisi nuoria alalle

Hallitus on asettanut omaksi tavoitteekseen, että luomussa olisi kahden vuoden päästä viidennes Suomen pelloista.
Pasi Leino
Jos luomualaa ei saada lisää, luomurehuomavaraisuus vaarantuu, pelätään Luomuliitossa. Kuvassa luomuporsaita. Kuvituskuva.

Luomuliitto on pettynyt maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk.) ilmoitukseen, ettei ensi vuonna tehdä uusia luomusitoumuksia.

"Maaseutuohjelmassa on tavoitteena, että Suomen peltoalasta on luomussa vuoden 2020 lopussa 355 000 hehtaaria eli noin 16 prosenttia", muistuttaa Luomuliiton edunvalvontajohtaja Susann Rännäri.

"Mikäli uusia sitoumuksia ei tehdä, tätä tavoitetta ei tulla saavuttamaan. Puhumattakaan tietysti siitä, että päästäisiin hallitusohjelmaan kirjattuun 20 prosenttiin vuoden 2020 lopussa."

Lepän ilmoitus ei tullut Rännärin mukaan Luomuliitolle yllätyksenä. Uhka on tiedostettu jo pitkään, ja sen vuoksi Luomuliitto otti kantaa uusien luomusitoumusten puolesta viimeksi viikko sitten järjestetyillä luomupäivillä.

Rännäri muistuttaa, ettei kyse ole vain ensi vuodesta. Todennäköisesti sitoumuksiin olisi tulossa kahden tai kolmen vuoden katkos.

Jos luomusitoumuksia ei tulevina vuosina tehdä, vajaiksi ei välttämättä jää pelkästään hallituksen tavoittelemat luomuhehtaarit. Pahempaa on, että se voi aiheuttaa luomukarjatiloille rehupulan.

"Tällä hetkellä Suomi on omavarainen luomurehun suhteen. Jos luomualaa ei saada lisää, omavaraisuus vaarantuu."

Luomutuotannon lisäämisellä vastattaisiin myös muihin haasteisiin kuin hallituksen itse asettamiin pinta-alatavoitteisiin.

"Luomulla on paljon annettavaa ympäristö- ja ilmastotavoitteisiin, kannattavuuden ja kilpailukyvyn parantamiseen, elintarvikevientiin ja nuorten houkuttelemiseen alalle."

Lue myös:

Luomutukien piiriin ei oteta enää uusia tiloja – syynä maaseutuohjelman rahojen loppuminen

Lue lisää

Suurin osa tuottajista tyytyväisiä luomukorvauksen 30 prosentin myyntikasvivaatimukseen

Kataisen hallituksen tälle vuodelle asettama luomutavoite on vielä kaukana – ei täyty ehkä seitsemän vuoden päästäkään

Vuoden tauon jälkeen paine purkautuu: Luomusitoumuksen tekemässä tänä vuonna 283 uutta tilaa – luomutilojen määrä kasvaa kolme prosenttia

Luomun ovet ovat jälleen avoinna – Sakari Niittymäki Humppilasta aloittaa luomusiementuotannon