Maatalous

Luomuliitto ihmettelee hallituksen aikeita: Luomu edistäisi ilmasto- ja ympäristötavoitteita ja houkuttaisi nuoria alalle

Hallitus on asettanut omaksi tavoitteekseen, että luomussa olisi kahden vuoden päästä viidennes Suomen pelloista.
Pasi Leino
Jos luomualaa ei saada lisää, luomurehuomavaraisuus vaarantuu, pelätään Luomuliitossa. Kuvassa luomuporsaita. Kuvituskuva.

Luomuliitto on pettynyt maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk.) ilmoitukseen, ettei ensi vuonna tehdä uusia luomusitoumuksia.

"Maaseutuohjelmassa on tavoitteena, että Suomen peltoalasta on luomussa vuoden 2020 lopussa 355 000 hehtaaria eli noin 16 prosenttia", muistuttaa Luomuliiton edunvalvontajohtaja Susann Rännäri.

"Mikäli uusia sitoumuksia ei tehdä, tätä tavoitetta ei tulla saavuttamaan. Puhumattakaan tietysti siitä, että päästäisiin hallitusohjelmaan kirjattuun 20 prosenttiin vuoden 2020 lopussa."

Lepän ilmoitus ei tullut Rännärin mukaan Luomuliitolle yllätyksenä. Uhka on tiedostettu jo pitkään, ja sen vuoksi Luomuliitto otti kantaa uusien luomusitoumusten puolesta viimeksi viikko sitten järjestetyillä luomupäivillä.

Rännäri muistuttaa, ettei kyse ole vain ensi vuodesta. Todennäköisesti sitoumuksiin olisi tulossa kahden tai kolmen vuoden katkos.

Jos luomusitoumuksia ei tulevina vuosina tehdä, vajaiksi ei välttämättä jää pelkästään hallituksen tavoittelemat luomuhehtaarit. Pahempaa on, että se voi aiheuttaa luomukarjatiloille rehupulan.

"Tällä hetkellä Suomi on omavarainen luomurehun suhteen. Jos luomualaa ei saada lisää, omavaraisuus vaarantuu."

Luomutuotannon lisäämisellä vastattaisiin myös muihin haasteisiin kuin hallituksen itse asettamiin pinta-alatavoitteisiin.

"Luomulla on paljon annettavaa ympäristö- ja ilmastotavoitteisiin, kannattavuuden ja kilpailukyvyn parantamiseen, elintarvikevientiin ja nuorten houkuttelemiseen alalle."

Lue myös:

Luomutukien piiriin ei oteta enää uusia tiloja – syynä maaseutuohjelman rahojen loppuminen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

EU:n luomuasetuksen muutos voi aiheuttaa siemenpulan ja nostaa luomusiementen hintaa

Viljelijätukien maksaminen alkaa 3.10. luonnonhaitta- ja luomukorvauksella – ennakko maksetaan tänäkin vuonna korotettuna

Uusi tutkimus osoittaa: Ympäristötuista vain yksi on linnuille hyödyksi – kotieläintilan luomukorvaus