Maatalous

EU tukemaan valkuaiskasvituottajia – Unionilta proteiinistrategia

EU haluaa parantaa valkuaiskasvien omavaraisuutta Euroopassa proteiinistrategialla.
Mike Wilson
Keskeistä toimivalle proteiinistrategialle on valkuaiskasvien viljelyalan lisääminen, EU painottaa.

Euroopan komissio julkaisi torstaina proteiinistrategian.

Sen tavoitteena on lisätä valkuaiskasvien viljelyä, parantaa niiden taloudellista tuottavuutta ja vähentää EU:n riippuvuutta muun muassa Brasiliasta, Yhdysvalloista ja Argentiinasta tuoduista rehujen valkuaisraaka-aineista.

EU tuo proteiinia vuosittain noin 17 miljoonaa tonnia.

Kolmannes EU:n käyttämästä valkuaisrehusta on soijaa, josta valtaosa tulee EU:n ulkopuolelta. Tuontisoijasta 95 prosenttia menee rehuteollisuuden käyttöön.

EU:n tuoreen proteiinistrategian konkreettisia toimia ovat viljelijöiden tukeminen ja valkuaiskasvituotannon kilpailukyvyn parantaminen.

Valkuaiskasvituotannon kilpailukykyä voidaan parantaa tutkimus- ja innovaatiotoiminnalla. Siinä avainasemassa ovat jäsenvaltioiden tutkimusohjelmat sekä EU:n innovaatioihin keskittyvän Horizon Europe-ohjelman rahoitus, komissio kertoo.

Komissaari Hoganin mukaan valkuaisviljelijöitä tuetaan entistä paremmin myös EU:n maatalouspolitiikan cap-uudistuksen kautta.

Etelä-Amerikasta tuodulle soijalle on haluttu eurooppalaisia korvaajia muun muassa sen aiheuttamien ympäristöongelmien, kuten trooppisen metsäkadon, vuoksi.

EU:n soijantuotannon pinta-ala on kaksinkertaistunut ja tuotanto kolminkertaistunut viimeisen cap-uudistuksen jälkeen vuodesta 2013. Suurimmat soijantuottajat Euroopassa ovat Ranska, Italia ja Romania.

Eurooppalaisen soijan ja palko­kasvien tuotanto ei ole kuitenkaan vielä ollut heikon sadon ja kehnon hinnan takia yhtä kannattavaa kuin tuontisoijan käyttö. Euroopan omavaraisuus soijalla on noin viisi prosenttia.

"Johtuen markkinatilanteesta eurooppalainen valkuaiskasvituotanto ei riitä kattamaan kasvavaa kysyntää", EU:n maatalouskomissaari Phil Hogan sanoi.

Euroopan oma valkuaistuotanto on nojannut pitkälti viljoihin sekä palko- ja öljykasveihin.

Lue lisää

Sianlihantuottajat odottaneet turhaan palkintoa soijattomasta tuotannosta: "Emme edelleenkään saa lisähintaa markkinoilta"

Maistuisiko soluista viljelty kotimainen kahvi? Jokusen vuoden kuluttua se voi olla arkipäivää, eikä kahvinystävän tarvitse enää murehtia metsäkadosta

Lapualainen broileritila esitteli ilmastotoimiaan kansanedustajille – "Jos sään ääri-ilmiöt lisääntyvät, tuottajaa ne kurittavat"

MTK: Uusi tukijärjestelmä "tulee muuttamaan viljelyä kasvinviljelytiloilla" – kannusteet syysmuokkaukseen ja kevätviljakiertoon heikkenevät