Maatalous

Suomi teki aloitteen: Kasvinterveys saamassa oman YK:n teemavuoden

Erilaiset taudit ja tuholaiset uhkaavat kasvintuotantoa kaikkialla maailmassa. Oman teemavuoden halutaan lisäävän kansalaisten tietoisuutta kasvinterveyden tärkeydestä.
Lauri Mäenpää
Suomen kasvintuotannon kannalta tärkeimpiä vaarallisia kasvintuhoojia ovat muun muassa kuvassa oleva koloradonkuoriainen sekä aasianrunkojäärä, tulipolte ja mansikan punamätä.

Suomen viranomaisten aloitteesta vuosi 2020 on YK:n ensimmäinen kansainvälinen kasvinterveysvuosi (International Year of Plant Health, IYPH). YK päättää asiasta joulukuun puolivälissä.

Suomi uskoo teemavuoden kasvattavan päättäjien ja ylipäätään kansalaisten tietoisuutta kasvinterveyden tärkeydestä muun muassa maailman ruokaturvan, maatalouden tuottavuuden, luonnon monimuotoisuuden sekä ympäristön suojelun kannalta. Lisäksi teemavuodella vahvistetaan YK:n asettamia kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamista, maa- ja metsätalousministeriö (MMM) kertoo tiedotteessaan.

Tautien takia kaikesta maailman kasvintuotannosta arvioidaan menetettävän joka vuosi noin 40 prosenttia, mikä aiheuttaa kansainväliselle taloudelle noin 190 miljardin euron kustannukset, MMM tiedottaa.

Suomen aloite teemavuodesta oli ensimmäisen kerran esillä IPPC:n (International Plant Protection Convention) yleiskokouksessa vuonna 2015. MMM:n mukaan aloite sai laajasti kannatusta ensin IPPC:n kokouksessa ja sitten samana vuonna pidetyssä YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n yleiskokouksessa.

Aloitteen etenemistä kansainvälisillä foorumeilla ovat edistäneet maa- ja metsätalousministeriön ohella myös ulkoministeriö ja Suomen YK:n pysyvä edustusto.

Toistaiseksi suomalainen kasvintuotanto on säästynyt monilta muualla yleisiltä kasvitaudeilta ja -tuholaisilta. Jokaisen harrastepuutarhurista poliittisiin päättäjiin on kuitenkin syytä muistaa, että kasvintuhooja ei kunnioita valtioiden rajoja. Ne saattavat livahtaa maahan muun muassa puisten pakkauslaatikoiden tai taimien mukana.

Lue myös:

Kasvihuonevitsauksen suoja-alueesta luovuttiin – etelänjauhiainen pidetään jatkossa kurissa tavallisilla kasvinsuojelutoimilla

Kiven tuonti Kiinasta voi tuoda mukanaan metsätuholaisen – kuormalavat syyniin

Lue lisää

Tarkkailu tarpeen: Lämmin sää lisännyt syysviljojen kahukärpäsriskiä

Kasvinterveyden kesä 2020 on ollut poikkeuksellinen – taudit ja rikkakasvit yllättivät sateiden alettua

Ruokavirasto: Puutarhaharrastajat – älkää tilatko siemeniä verkkokaupasta sokkona

Osaatko toimia oikein, jos törmäät kotipuutarhassasi vaaralliseen tuholaiseen tai outoon kasvitautiin? Aarre listasi keinot, joilla huolehdit kasvinterveydestä kotipihassasi