Maatalous

MT:n joulukalenterin ensimmäinen luukku: Ypäjäläinen sikatoipilas seurasi isäntäänsä kaikkialle –"Siitähän tuli koirani"

MT:n joulukalenterin ensimmäinen luukku kertoo ypäjäläisestä siasta, joka kiintyi omistajaansa.
Veijo Kytösaho
Veijo Kytösahon sika pääsi toipilaana tutkimaan maailmaa sikalan ulkopuolella.

"Iltatarkastuksella havaitsin kuumeisen lihasian, jonka otin ulos ja peitin pahvilla kun satoi.

Ajattelin katsoa sen vointia aamulla tarkemmin, kun hengitys hieman rahisi. Aamulla aurinko paistoi ja sika oli kadonnut, kyntänyt nurmikkoa melkoisen alan ja suoritti marjapensaiden juurella niiden multaamista.

Siitähän tuli koirani, seurasi minua postilaatikollekin ja naapurin emäntä kerran soitti sen olevan heillä, postireitin varrella. Oli vasten mentävä salaa.

Ulkonaolo ja ruokinta navetan vinttisillan alle sen makuupaikan pahnojen vieressä antoi sille kasvun edellytykset, jotka varmistuivat retkellämme kahdestaan läheiselle suolle.

Sinne on matkaa linnuntietä 1,4 km. Välillä kun katosin heinikkoon pellolla alkoi huuto. Ilmaisin ääneen missä olin, ja huuto lakkasi.

Puhallettuamme puolimatkassa matka jatkui perille asti ilman mitään vaikeuksia, kun pysyttelin likellä ja oli peltotietäkin osa.

Takaisin tultiin hieman eri reittiä ja siinä tuli viemäriojan ylitys eteen. Ojan pohjalle asti sujui kivasti, mutta ylöspäin nousu jyrkkää ojan lapetta otti koville ja huuto alkoi taas.

Kannustin sitä vain sanomalla sen kykenevän itse suoriutumaan sieltä ja kas kummaa, huuto loppui siihen paikkaan ja konstit ojasta kapuamiseen löytyivät saman tien.

Vaa'alla käytin muiden sikojen tapaan ennen maailmalle lähtöä. Se oli yksi ohjelmanumero kerran viikossa ilman mitään huutoja. Loppuajan sillä oli taas sisällä oma karsina, aidan takana muita lihasikoja."

Tarinan kertoi Veikko Kytösaho Ypäjän Mannisen kylältä. Kytösahon mukaan 2000-luvulla elänyt sika päätyi teuraaksi kuten muutkin, eikä lähdöstä tullut lopulta haikea, vaikka eläin tuppautuikin lemmikiksi.

Kerro meille oma eläintarinasi ja lähetä siihen liittyvä kuva tästä!

Eläinlajilla ei ole väliä. Tarinaan voi yhtä hyvin liittyä lemmikki, hyötyeläin, lintulaudan vieras tai metsän eläin.

Parhaat tarinat kuvineen julkaistaan MT:n joulukalenterissa joulukuun aikana.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kuuntele kolumni Olgan kertomana: Kun on aika lähteä

MTV Uutiset: Teurasauton kuljettaja ja sikojen lastauksesta vastannut tuomittiin eläinsuojelurikoksesta

Tunkeilijat katkaisivat sähköt sikalasta – 900 sikaa kuoli