Maatalous

Tanska pyrkii lääkekannabiksen ykköstuottajaksi – viljelijä vaikuttui 10-vuotiaan potilaan koskettavasta puheesta

Tanskalaisen kasvihuonetuottaja Mads Pedersenin perheyritys on investoinut isolla kädellä lääkekannabiksen tuotantoon. Kysyntä Euroopassa ylittää tarjonnan.
Alfred Pedersen & Søn ApS
Tanskalaiselle Mads Pedersenille lääkekannabiksen viljely on tuonut työhön uutta intoa. ”Ajattelen, että työllä on oltava tarkoitus. Olen tavannut satoja ihmisiä, joiden elämän lääkekannabis on muuttanut.”

Lääkekannabiksen tuotannon ykkössijaa voi Euroopassa viiden vuoden päästä hallita Pohjoismaista pienin: Tanska. Maa on kasvattamassa tuotantoaan vauhdilla.

Yksi tuottajista on Mads Pedersen. Hänen perheyrityksessään on kasvatettu vihanneksia kasvihuoneissa 70 vuotta.

Pedersen tutustui lääkekannabikseen muutama vuosi sitten Yhdysvalloissa. Hän vaikuttui 10-vuotiaan lapsen konferenssissa pitämästä puheesta.

”Pojalla oli kohtauksia ja lihaskouristuksia, joiden takia hän ei voinut käydä koulua. Lääkekannabiksen avulla kohtaukset loppuivat ja hän pystyi elämään normaalia elämää.”

Kannabiksessa sinänsä ei ollut Tanskalle mitään uutta: sitä käytettiin itsehoitoon laittomasti. ”Kovista kivuista kärsivät ostivat laitonta kannabista. Osa kemoterapiapotilaista käytti kannabista palauttaakseen ruokahalunsa ja pystyäkseen nukkumaan”, Pedersen kertoo.

Käyttäjiä oli paljon, mutta laatu markkinoilla vaihteleva. Lisäksi rahalla tuettiin laitonta bisnestä. Tanska päätti laillistaa lääkekannabiksen ja tuoda sen valvontaan.

Pedersenin tilalla kasvatus aloitettiin vuosi sitten.

”Kannabis ei ole ihmelääke, joka käy kaikkeen. Mutta se auttaa tiettyihin tapauksiin”, Pedersen sanoo. Tällä hetkellä suurin huomio kiinnittyy kannabiksen sisältämään kannabinoliin, CBD:hen. Sillä ei ole päihdyttävää vaikutusta.

Yritys on investoinut lääkekannabiksen tuotantoon Tanskassa yli 100 miljoonaa euroa, Pedersen kertoo. Summa kattaa myös lääketuotannon. Osan kustannuksista tuovat korkeat turvajärjestelyt.

Toistaiseksi tilalla kasvatetaan koe-eriä ja yhtiön kautta lääkkeeksi myytävä lääkekannabis tuodaan Kanadasta.

Eurooppalaisille tuottajille on kuitenkin tarvetta: kanadalaiset laatustandardit ovat Eurooppaa löyhemmät ja sopivia tuotantolaitoksia on vaikea löytää.

90 prosenttia yhtiön tuotannosta menee vientiin, Pedersen kertoo. Euroopan suurimmat markkinat löytyvät Saksasta.

”Saksassa on vahva traditio kasvilääketieteeseen.”

Lääkekannabis on yhä monelle tanskalaislääkärille vieras ja tutkimustieto aiemman laittomuuden takia rajallinen. Tanskassa toimiikin aiheeseen erikoistuneita kipuklinikoita.

Kanadassa tilanne oli ennen laillistamista samankaltainen, Pedersen kertoo. ”Kun lääkekannabis laillistettiin, Kanadassa 60 lääkäriä määräsi lääkekannabista. Nyt lääkäreitä on 11 000.”

Tanskassa oli ennen laillistamista aktivisteja, jotka kasvattivat kannabista laittomasti ja halusivat siirtyä lääkekannabikseen.

”Heistä kaikki ovat luopuneet suunnitelmistaan, koska vaatimukset ovat niin korkeat. Se vaatii valtavasti rahaa. Ero kasvatuksessa ja lääketuotannossa on, että lääkkeessä on mitattava ja todistettava kaikki laatuun liittyvä.”

Tutkimustiedon määrää on Suomessakin moitittu puutteelliseksi. Tanskassa meneillään on nyt paljon uusia kokeita. ”Juuri eilen allekirjoitimme uuden tutkimussopimuksen paikallisen yliopistosairaalan kanssa.”

Viiden vuoden sisällä julkaistaan useita uusia tutkimuksia.”

Tutkittavaa kuitenkin riittää. Pedersen on erityisen kiinnostunut kannabiksen sisältämistä terpeeneistä.

”Jokainen tauti voi tarvita erilaisen kasviprofiilin. Jalostustyö on vasta alussa.”

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Hamppu taipuu öljyksi, proteiiniksi, vaatteeksi, kuivikkeeksi ja lääkkeiksi, mutta on Suomessa yhä marginaalissa

Laaja salmonella-epidemia Tanskassa – lähteeksi epäillään sianlihaa

Ansari haluaa mukaan lääkekannabisbisnekseen: "Miksi Suomessa sanotaan ensimmäisenä ei?"