Maatalous

Öljykasvien peittaukseen uusi valmiste, vanhoille ei enää lupaa

Uuden aineen teho on viljelijäkokeissa ollut hyvä.
Johannes Tervo
Öljykasvien peittaukseen saadaan käyttöön pitkään odotettu neonikotinoidien korvaaja.

Neonikotinoideja sisältäviä valmisteita ei enää ensi kasvukaudella saa käyttää öljykasvien peittaukseen. Tilalle tulee uusi valmiste.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) myönsi Buteo Start FS 480 -valmisteelle poikkeusluvan kevätrypsin ja -rapsin siementen teolliseen peittaukseen.

Valmiste sisältää tehoaineena flupyridifuronia. Se on Tukesin mukaan pölyttäville hyönteisille haitattomampaa kuin EU:ssa rajoitetut neonikotinoidit.

Valmiste tarvitsi poikkeusluvan, koska sitä ei ole vielä rekisteröity kasvinsuojeluainerekisteriin.

Neonikotinoidellekin haettiin ensi kesäksi poikkeuslupaa, mutta sitä Tukes ei hyväksynyt.

"Tieto Tukesin myöntämästä poikkeusluvasta on huojentava viljelijöille sekä öljykasveja raaka-aineena käyttävälle teollisuudelle", arvioi Avena Nordic Grain Oy:n toimitusjohtaja Antti Snellman.

Uutta valmistetta on testattu Suomessa viljelijäkokeissa vuosina 2017 ja 2018. Sen teho on ollut hyvä ja aiemmin käytettyjen peittausaineiden tasolla, Snellaman kertoo.

"Toivomme, että päätös kannustaa viljelijöitä pitämään rypsin tai rapsin mukana viljelysuunnitelmissa tai ehkä jopa ottamaan sen uutena kasvina mukaan."

Avena haki poikkeuslupaa öljykasvien siementen peittaukseen yhdessä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton, MTK:n kanssa.

Sokerijuurikkaalle Tukes myönsi poikkeusluvat neonikotinoideja sisältävillä valmisteilla peitattujen siementen kylvöön.

Pölyttäjät eivät altistu neonikotinoideille, koska sokerijuurikas on kaksivuotinen kasvi, joka ei ennen sadonkorjuuta kuki eikä siis houkuttele pölyttäjiä, Tukes perustelee. Lisäksi sokerijuurikasta seuraa viljelykierrossa kasvi, joka ei ole pölyttäjiä houkutteleva.

Lue lisää