Maatalous

Merilevä rehussa voi romahduttaa nautojen metaanipäästöt – mutta miten levää viljellään?

Kokeissa ensimmäinen ongelma syntyi siitä, että suolainen levä ei maistunut koelehmille. Ne vähensivät syöntimääriään, jolloin myös maitotuotos laski.
Nautojen metaanineritystä yritetään suitsia monin keinoin.

Lehmien ja muiden märehtijöiden röyhtäilemä metaani on merkittävä kasvihuonekaasu. Sen elinikä ilmakehässä on melko lyhyt mutta ilmakehää lämmittävä vaikutus paljon hiilidioksidia suurempi.

Siksi lehmien metaanipäästöjen vähentämistä tutkitaan nyt monella taholla.

USA:laisen Massachusettsin teknillisen korkeakoulun MIT Technology Review -julkaisu summaa tuoreinta tutkimusta.

Vuonna 2014 australialaiset tutkijat huomasivat, että pieni määrä Asparagopsis taxiformis -lajin merilevää esti metaanin erityksen laboratorio-oloissa.

Kun levää testattiin lampailla, metaanineritys aleni 80 prosenttia.

USA:laisissa nautakokeissa yhden prosentin osuus rehussa alensi metaanipäästöjä 58 prosenttia.

Monia muitakin tapoja metaanin vähentämiseksi on mietitty: eläinjalostusta (osa nautayksilöistä tuottaa vähemmän metaania kuin muut), rokotteita, pötsin pieneliöstön muokkausta mikrobisiirroin sekä monenlaisia rehun lisäaineita.

Kalifornian yliopistossa tutkitaan nyt levän mahdollisuuksia tarkemmin.

Ensimmäinen ongelma syntyi siitä, että suolainen levä ei maistunut koelehmille. Ne vähensivät syöntimääriään, jolloin myös maitotuotos laski. Tilannetta on yritetty helpottaa makean melassin avulla.

Nyt menossa on puolen vuoden koe lihakarjalla. Tavoitteena on selvittää, säilyykö levän vaikutus pitempään. Lisäksi tutkitaan levän vaikutuksia eläinten terveyteen, painoon ja lihan laatuun.

Periaatteessa metaaninmuodostuksen väheneminen tarkoittaa sitä, että eläin voi käyttää aiempaa suuremman osan rehustaan kudostensa rakentamiseen. Jos niin on, tuottaja saisi levään uhraamalleen rahalle myös katetta, vaikkei se varmasti olekaan kustannustehokkain tapa kasvattaa lihaeläinten painoa.

Jos levän todetaan sopivan eläimille, ratkaistavaksi jää vielä iso kysymys: kuinka merilevää pystytään kasvattamaan riittäviä määriä?

Kokeissa käytettävä levälaji ei tähän mennessä ole suostunut viihtymään kasvattamoissa. Australis Aquaculture -yritys yrittää parhaillaan löytää asiaan ratkaisua Vietnamissa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Metsä on mitä parhain ilmastonmuutoksen puskuri – maksimilämpötilojen nousu metsäympäristössä luultua hitaampaa

MTK-Häme: Ilmastokeskustelu on ajautunut sivuraiteille

Kilpajuoksu arktiselle alueelle kiihtyy – "Jos emme käytä energiavarantojamme kestävästi, joudumme ostamaan niitä tulevaisuudessa Venäjältä"