Maatalous

ATL: Ruotsin maataloushallinto vaikeuksissa – viime vuosien tukia ei saada vieläkään maksettua

Ruotsin maatalousvirasto on ollut tietojärjestelmänsä kanssa vaikeuksissa jo pitkään.
Johannes Tervo
Suomessa maataloustuet on maksettu ajallaan jo vuosien ajan, ja viljelijätukien hallinnointiin käytettävä tukisovellus on toiminut moitteettomasti. Vuonna 2014 järjestelmän käyttöönotossa oli ongelmia, eikä kaikkia tukia saatu maksettua alkuperäisen suunnitelman mukaisesti. Se sai viljelijät osoittamaan mieltään Seinäjoelle.

Osa vuosien 2015–2017 maataloustuista maksetaan ruotsalaisille viljelijöille vasta ensi vuoden puolella, kertoo ruotsalainen verkkolehti ATL. Ensi vuodelle on siirtymässä noin kolmensadan miljoonan Ruotsin kruunun eli hieman alle 30 miljoonan euron tuet.

Pääosin myöhästyvät tuet ovat vuosilta 2016 ja 2017 maksettavia tukia.

"Kaikkea ei pystytä maksamaan tänä vuonna, vaikka lääninhallitukset työskentelevät niin paljon kuin kykenevät", toteaa lehden haastattelema maataloustukiyksikön johtaja Patrik Alenfelt Ruotsin maatalousvirastosta Jordbruksverketistä.

Virasto on kuuden viime viikon aikana maksanut 40 miljoonan kruunun verran vuosien 2016–2017 tukia, jotka ovat jo lähtökohtaisesti olleet myöhässä.

Lisämyöhästyminen johtuu viraston mukaan siitä, että lääninhallituksilla on täysi työ käsitellä tämän vuoden tukihakemuksia ja saada maksuun perustuki, viherryttämistuki, nautatuet sekä luonnonhaittakorvaus. Niissä liikkuvat isoimmat rahat ja ne koskettavat lähes kaikkia Ruotsin viljelijöitä, virasto perustelee.

"Virastoilla on nyt kova paine ja fokus vuoden 2018 tuissa. Se vaikuttaa siihen, kuinka paljon ne voivat satsata aiempien vuosien tukien maksamiseen", Alenfelt toteaa.

Niiden maksaminen sujuu Alenfeltin mukaan suunnitelman mukaan.

Jordbruksverket on kärsinyt jo pitkään sen tietojärjestelmien aiheuttamista ongelmista. Tukihallinnon tietojärjestelmää on rakennettu pitkään eikä se ole valmistunut edelleenkään.

ATL:n uutinen vertaa järjestelmää palapeliin, johon on saatu viime kuukausien aikana liitettyä uusia paloja, mutta josta puuttuu edelleen useita paloja. "Osa niistä ei ole paikallaan ennen vuodenvaihdetta", lehti maalailee.

Osa tukien myöntämisen vaatimasta työstä voitaisiin tehdä lääninhallituksissa myös manuaalisesti. Se voisi auttaa osaa viljelijöistä, pohtii Alenfelt.

Lue lisää