Tutkimus väittää: Luomu on ilmastolle tavanomaista viljelyä tuhoisampaa - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Maatalous

Tutkimus väittää: Luomu on ilmastolle tavanomaista viljelyä tuhoisampaa

Luomuviljely vaatii tavanomaista viljelyä suuremman peltoalan saman sadon tuottamiseen. Pohjoismainen luomuviljely johtaa trooppisten metsien raivaamiseen pelloksi.
Kari Salonen
Luomuviljely johtaa metsäkatoon maailmalla, väittää tutkimus.

Luomuviljelyllä on suurempi ilmastovaikutus kuin tavanomaisella viljelyllä, väittää tiedelehti Naturessa julkaistu kansainvälinen tutkimus.

Ruotsissa viljellyillä luomuherneillä on 50 prosenttia suurempi ja luomusyysvehnällä 70 prosenttia suurempi ilmastovaikutus verrattuna tavanomaiseen viljelyyn, kertoo professori Stefan Wirsenius Chalmersin teknillisestä korkeakoulusta.

Koska luomun satotasot ovat tavanomaista viljelyä alhaisemmat, viljelyalaa tarvitaan luomussa enemmän. Se taas nostaa luomun haitalliset ilmastovaikutukset tavanomaista tuotantoa korkeammiksi, tutkimusryhmä toteaa.

Suurempi peltomaan tarve johtaa metsäkatoon.

"Ruokamarkkinat ovat kansainväliset, joten viljelytapa Ruotsissa vaikuttaa metsäkatoon tropiikissa. Jos käytämme enemmän maata saman ruokamäärän tuottamiseen, vaikutamme välillisesti suurempaan metsäkatoon muualla maailmassa", sanoo Wirsenius.

Myös luomumaito ja -liha ovat Wirseniuksen mukaan tavanomaisia tuotteita huonompia vaihtoehtoja ilmaston kannalta, koska luomueläimet vaativat luomurehua.

Chalmersin teknillisen korkeakoulun uutinen aiheesta.

Nature: Assessing the efficiency of changes in land use for mitigating climate change

Lue lisää

Evan kysely: Talouskriisi nousi suomalaisten suurimmaksi huolenaiheeksi, pandemiat jäivät toiseksi

Luopumisen tuskaa turvetuotannossa

Ilmastonmuutos voi tehdä riskikohteiden vakuuttamisen mahdottomaksi: "Ei pidä luulla, että aina ja ikuisesti voi vakuuttaa minkä tahansa kohteen"

Sahojen hiilijalanjälki on pieni, mutta sitä voidaan edelleen pienentää