Tutkimus väittää: Luomu on ilmastolle tavanomaista viljelyä tuhoisampaa
Luomuviljely vaatii tavanomaista viljelyä suuremman peltoalan saman sadon tuottamiseen. Pohjoismainen luomuviljely johtaa trooppisten metsien raivaamiseen pelloksi.
Luomuviljelyllä on suurempi ilmastovaikutus kuin tavanomaisella viljelyllä, väittää tiedelehti Naturessa julkaistu kansainvälinen tutkimus.
Ruotsissa viljellyillä luomuherneillä on 50 prosenttia suurempi ja luomusyysvehnällä 70 prosenttia suurempi ilmastovaikutus verrattuna tavanomaiseen viljelyyn, kertoo professori Stefan Wirsenius Chalmersin teknillisestä korkeakoulusta.
Koska luomun satotasot ovat tavanomaista viljelyä alhaisemmat, viljelyalaa tarvitaan luomussa enemmän. Se taas nostaa luomun haitalliset ilmastovaikutukset tavanomaista tuotantoa korkeammiksi, tutkimusryhmä toteaa.
Suurempi peltomaan tarve johtaa metsäkatoon.
"Ruokamarkkinat ovat kansainväliset, joten viljelytapa Ruotsissa vaikuttaa metsäkatoon tropiikissa. Jos käytämme enemmän maata saman ruokamäärän tuottamiseen, vaikutamme välillisesti suurempaan metsäkatoon muualla maailmassa", sanoo Wirsenius.
Myös luomumaito ja -liha ovat Wirseniuksen mukaan tavanomaisia tuotteita huonompia vaihtoehtoja ilmaston kannalta, koska luomueläimet vaativat luomurehua.
Chalmersin teknillisen korkeakoulun uutinen aiheesta.
Nature: Assessing the efficiency of changes in land use for mitigating climate change