Maatalous

Hallitus löi lukkoon Etelä-Suomen kuivuustuen – Haku avautuu vuoden vaihteen jälkeen

Tuen on tarkoitus tulla maksuun huhtikuussa.
Jarkko Sirkia
Kuivuus koetteli erityisesti Etelä-Suomea tänä vuonna. Kuva Forssasta.

Hallitus vahvisti tänään Etelä-Suomen viljelijöille maksettavan väliaikaisen tuen, jolla korvataan kuivan kasvukauden aiheuttamia satomenetyksiä erityisesti Ahvenanmaalla, Varsinais-Suomessa, muulla länsirannikolla, Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa.

Kansallista erityistukea maksetaan yhteensä 20 miljoonaa euroa AB-tukialueella rehunurmelle, rehuohralle ja kevätvehnälle. Siitä 40 prosenttia eli 8 miljoonaa euroa kohdistetaan Etelä-Suomen maito-, nauta-, lammas ja vuohitilojen rehunurmille. Loput 60 prosenttia eli 12 miljoonaa euroa ohjataan alueen rehuohra- ja kevätvehnäaloille.

Rehunurmen tukea voi saada hakija, jolle on kertynyt 1.1.–30.6.2018 yhteensä vähintään viisi eläinyksikköä nautaeläimistä, lampaista tai vuohista. Tukea myönnetään vuonna 2018 viljellyille yksi- tai monivuotisille kuivaheinä-, säilörehu-, tuorerehu- ja laidunnurmille, mikäli niiden yhteisala on vähintään viisi hehtaaria.

Rehuohra- ja kevätvehnäaloille kohdistettua osuutta voivat hakea viljelijät, joilla on ollut tänä vuonna viljelyssä kevätvehnää, rehuohraa tai molempia vähintään viisi hehtaaria. Tuki maksetaan näiden kasvien hehtaarien mukaan.

Tukea voivat hakea sekä kasvinviljely- että kotieläintilat.

Hausta tehdään viljelijöille mahdollisimman yksinkertaista. Eläinyksikkö- ja hehtaarimäärät poimitaan suoraan eläin- ja tukirekistereistä, joten hakijoiden ei tarvitse niitä itse hakemuksessaan ilmoittaa.

Tuki on haettavissa vuodenvaihteen jälkeen. Maaseutuviraston tavoitteena on maksaa tuki huhtikuussa 2019.

Erityistuki maksetaan kertaluonteisena uutena maatalousalan de minimis- eli vähämerkityksisenä tukena. Käytännössä tuen myöntäminen hakijalle edellyttää sitä, että tämä ei ole saanut maatalouden de minimis -tukia yhteensä yli 15 000 euroa vuosina 2016–2018.

Erityistuki on osa hallituksen elokuun budjettiriihessä päättämää kriisipakettia, jolla tuetaan kasvukauden poikkeuksellisista sääolosuhteista sekä pitkään vaikeana jatkuneesta kannattavuustilanteesta kärsiviä tiloja.

Kriisipaketista Etelä-Suomen kansallisena tukena maksetaan 20 miljoonaa euroa. 10 miljoonaa euroa kohdistettiin C-alueelle, ja siitä maksettiin joulukuussa 7,5 miljoonan euron korotus pohjoiseen tukeen.

Lopuilla 2,5 miljoonalla eurolla täydennetään vuoden 2019 pohjoista tukea. Tämän osuuden jakamisen yksityiskohdista hallitus päättää erikseen myöhemmin.

Hallitus sopi 30 miljoonan euron tuen jakamisesta syyskuussa tuottajajärjestöjen eli MTK:n ja SLC:n kanssa. "Ratkaisun keskeisinä lähtökohtina ovat tukivälineiden mahdollisimman hyvä vaikuttavuus ja nopea toimeenpano", maa- ja metsätalousministeriön tiedotteessa todetaan.

Tuen toimeenpano edellyttää vielä, että eduskunta vahvistaa tukeen tarvittavat määrärahat vuoden 2019 talousarviossa.

Lue lisää

Yhdysvaltojen maatalouden koronatuet valuneet maissivyöhykkeelle — oregonilainen erikoiskasvitila pärjää ilmankin: "Emme ole koskaan olleet mitään tukiaisviljelijöitä"

Hallitukselta odotetaan tänään päätöksiä yritystuista

Maatalousyrittäjien työuupumus ja taloudellinen tilanne huolestuttavia – "Ongelmat entistä vakavampia", sanoo asiantuntija

OP: Valtiontakauksen kysyntä ollut vähäistä – "Uudella velalla ei voida tilannetta paikata, jos ongelmat ovat syviä ja rakenteellisia"