LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Maatalous

Toivon merkkejä afrikkalaisen sikaruton torjunnassa: Tšekki puhdistui, virolaiset villisiat kantavat vasta-aineita, espanjalaistutkijat kehittävät rokotetta

Saksassa metsästäjät kaatoivat taudin torjumiseksi jahtikaudella 2017–18 ennätykselliset yli 830 000 villisikaa.
Lari Lievonen
Suomessa afrikkalaista sikaruton torjuntaa on tehostettu muun muassa edellyttämällä vankkaa aitaamista ulkona tarhattaville villi- ja kesysioille.

Monet Itä-Viron villisioista kantavat afrikkalaisen sikaruton (ASF) vasta-aineita, kertoo eläintautien asiantuntija Franz Conraths saksalaisen agrarheute.comin haastattelussa.

Vasta-aineita kantavat eläimet ovat altistuneet taudille mutta selvinneet siitä. Epäselvää on, suojaako tämä eläimiä uusilta infektioilta.

Conraths toimii saksalaisen Friedrich-Loeffler-instituutin (FLI) varajohtajana.

Conraths kertoo, että espanjalaiset tutkijat ovat saaneet myönteisiä tuloksia kokeista, joissa kehitellään elävistä viruksista rokotetta afrikkalaista sikaruttoa vastaan.

Kehitystyötä johtaa José Manuel Sánchez-Vizcaíno Madridin Complutense-yliopistosta. Kokeita on tehty myös kesysioilla, mutta rokote on tarkoitettu villisioille.

Kolmas myönteinen saavutus ASF:n vastaisessa työssä on Conrathsin mukaan Tšekin torjuntavoitto taudista.

Uusia tapauksia ei maassa ole havaittu huhtikuun 2018 jälkeen. Tautipesäkkeiden tiukka eristys suojavyöhykkeineen näyttäisi siis toimivan.

FLI:n mukaan joulukuun puoliväliin mennessä EU-maissa on havaittu 1 500 ASF-tapausta. Näistä valtaosa, noin 1 100 tapausta, ilmeni Romaniassa. Tauti on levinnyt siellä erityisesti pienissä sikaloissa saastuneen ruokajätteen välityksellä.

Saksassa pelätään afrikkalaisen sikaruton leviämistä vaeltavien villisikojen mukana läheisestä Belgiasta. Belgiaan tauti levisi ilmeisesti Baltiassa sotaharjoituksissa käyneiden sotilaiden mukana.

Saksassa metsästäjät ovat kaataneet taudin torjumiseksi jahtikaudella 2017–18 ennätykselliset 836 865 villisikaa, mikä on 42 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.

Conrathsin arvion mukaan suurin riskitekijä ASF:n leviämiselle on edelleen ihminen, joka levittää luontoon tai syöttää sioille taudista saastunutta ruokajätettä.

Uutista korjattu 3.1.2019 klo 8:14. Korjattu afrikkalaisen sikaruton lyhenteeksi ASF.

Lähteet:

Agrarheute.com

Animalshealth.es

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Villisian metsästys halutaan sallia luonnonsuojelualueilla – metsästyksen kieltäminen on tarpeeton este haittalajin pyynnille

20 000 saparon suoralla pidetään eläinterveydestä tarkkaan huolta – mutta katastrofin vaara vaanii naapurimaissa

Yli puolet saaliiksi saaduista villisioista on ammuttu Kaakkois-Suomessa – eniten saalista on saatu Parikkalassa