Maatalous

Kiinalaisten tutkijoiden läpimurto: geenimuuntelu voi siirtää klassisen sikaruton historiaan

Klassinen sikarutto on yksi vaarallisimmista sikojen tarttuvista taudeista eikä siihen ole hoitokeinoa.
Kimmo Haimi
Suomessa klassista sikaruttoa tavattiin viimeksi vuonna 1917.

Kiinalaiset tutkijat kertovat onnistuneensa geenimuuntelun avulla tekemään siasta vastustuskykyisen klassista sikaruttoa vastaan. Asiasta kertoo PLOS journal verkkosivuillaan.

Geenimuunnelluissa sioissa virus ei kykene monistamaan itseään eikä siten pystyisi siirtymään siasta toiseen.

Kiinassa sikoja rokotetaan klassista sikaruttoa vastaan. Sen sijaan EU:ssa rokottaminen on kielletty. Mikäli tartunta todetaan, kaikki sikalan siat tapetaan ja ruhot hävitetään. Tilan ympärille muodostetaan samanlaiset suojavyöhykkeet kuin esimerkiksi afrikkalaisen sikaruton ollessa kyseessä.

Euroopassa klassista sikaruttoa on todettu 2000-luvulla muun muassa Saksassa, Ranskassa, Espanjassa ja Italiassa. Suomessa tautia tavattiin viimeksi vuonna 1917, selviää Eläinten terveys ry:n verkkosivuilta.

Klassista sikaruttoa aiheuttava virus tarttuu kaikkien sian eritteiden välityksellä. Se leviää helposti tartunnan saaneen sian mukana, sianlihan ja sianlihatuotteiden, ihmisen, muiden eläinten, esineiden ja kulkuneuvojen välityksellä. Villisiat voivat olla viruksen kantajia.

PLOS: Immunophenotypic characterization of CSF B cells in virus-associated neuroinflammatory diseases

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Luulo ei ole tiedon väärti geenimuuntelussa – Tutkimus: kiivaat vastustajat luulevat tietävänsä paljon, vaikka oikeasti tietävät vähiten

Lehti: Geenimuuntelu korjasi tupakkakasvin yhteyttämistä – sato kasvoi huimasti

Jättikieliä ja ylimääräisiä nikamia – eläinten geenimuuntelulla on tahattomia seurauksia