Maatalous

Tulppaanisesonki on kovimmillaan

80 prosenttia Suomessa myytävistä tulppaaneista on kotimaista tuotantoa.
Kari Salonen
Erityisesti kaksiväristen tulppaanilajikkeiden suosio on nousussa.

Suomalaiset ovat väkilukuun suhteutettuna yksi maailman ahkerimmista kansoista hankkimaan tulppaaneja. Tulppaani on suomalaisille vahva kevään symboli ja ilon ja värin tuoja. Se on myös kaikkien kukka: lajikkeista löytyy sopiva jokaiseen tyyliin ja persoonaan. Huokea hinta ja erinomainen laatu tekevät osaltaan tulppaanista kansan suosikkikukan, kertoo Kauppapuutarhaliitto.

Suomessa myytävistä tulppaaneista yli 80 prosenttia on liiton mukaan kotimaista tuotantoa. Tuotanto vaihtelee vuosittain noin 70–75 miljoonan tulppaanin välillä.

Pitkä tulppaanisesonki alkaa jouluna punaisilla ja valkoisilla tulppaaneilla, jatkuu koko värikirjolla ja päättyy pääsiäiseen, jolloin pääpainona ovat keltaiset lajikkeet. Pääsiäisen ajankohta vaikuttaa tulppaanikauden kestoon sekä kokonaistuotantomäärään.

Tulppaanien värikirjo monipuolistuu vuosi vuodelta. Suomessa viljeltävien lajikkeiden määrä on viime vuosina ylittänyt reippaasti jo yli 300.

"Joskus muinoin tarjonnasta saattoi olla jopa kolmannes keltaista Monte Carlo -lajiketta. Nyt lajikkeita on niin paljon, että ahkerinkaan harrastaja ei pysty kaikkia tunnistamaan", kertoo Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen.

Suosituimpia värejä ovat Kauppapuutarhaliiton keräämien tietojen mukaan punaisen eri sävyt, joita on noin 40 prosenttia myytävistä tulppaaneista.

Keltaisia tulppaaneja on vajaa viidennes ja valkoisia reilu kymmenesosa. Erityisesti kaksiväristen lajikkeiden suosio on nousussa ja niitä onkin jo viidennes kokonaismäärästä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tiesitkö tätä: Tomaattikilon vesijalanjälki on 91 kertaa suurempi Espanjassa kuin Suomessa – tuore tutkimus alleviivaa kotimaisen tuotannon kestävyyttä

Muoviin pakattu kurkku ei ole epäekologinen – kelmuttaminen vähentää ilmastorasitetta

Uutissuomalainen: Koulut ovat lähes kokonaan jättäneet käyttämättä EU:n hedelmätuen – myös maitotukea jäänyt runsaasti käyttämättä