Maatalous

Riistakeskus selventää uutisointia valonvahvistintähtäinten käytöstä

Suomen Riistakeskus muistuttaa, että kyseessä kahteen erilliseen poikkeuslupaan perustuva rajoitettu kokeilu.
Jaana Kankaanpää
Poikkeusluvat ovat voimassa vuoden 2019 loppuun.

Aseeseen kiinnitettävien valonvahvistimien ja pimeänäkölaitteiden käytöstä villisian ja supikoiran metsästyksessä on uutisoitu tänään 11.1. Suomen riistakeskuksen mukaan uutisointi on herättänyt epätietoisuutta, joten se tarkentaa tiedotteessaan, mistä on kyse.

Keskus muistuttaa, että kyseessä kahteen erilliseen poikkeuslupaan perustuva rajoitettu kokeilu.

Toinen niistä on myönnetty Suomen Metsästäjäliiton Kymen piirille villisian ja supikoiran pyyntiin erikseen määritellyllä alueella. Valovahvistimia ja pimeännäkölaitteita saa käyttää enintään 100 henkilöä, jotka Metsästäjäliiton Kymenpiiri ilmoittaa riistakeskukselle.

Toinen lupa koskee Uudellamaalla Liljendalin ja Ruotsinpyhtään riistanhoitoyhdistyksiä. Niiden alueella saa yöammuntaan tarkoitettua tähtäyslaitetta käyttää villisian pyynnissä. Lupa on annettu yksityishenkilölle. Tähtäyslaitetta saa käyttää korkeintaan kaksi henkilöä kummastakin yhdistyksestä.

Poikkeusluvat ovat voimassa vuoden 2019 loppuun.

    Riistakeskus muistuttaa:
  • Metsästyslain 33 §:ssä on kielletty yöammuntaa varten tarkoitetut tähtäyslaitteet, jotka elektronisesti suurentavat tai muuttavat kuvaa.
  • Kiinteän valon käyttö villisian ja supikoiran metsästyksessä on ollut metsästyslain 33 §:n 2 momentin perusteella mahdollista villisian ruokintapaikalla 15.6.2016 alkaen.
  • Suomen riistakeskuksen poikkeusluvat eivät liity eduskunnassa parhaillaan käsittelyssä olevaan vieraslajilainsäädännön muuttamiseen, vaikka muutosesitykset osaltaan koskettavat myös supikoiraa.
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Metsästäjäliitto: Lyijyn käyttökielto on perusteltu kosteikoilla, missä on näkyvää vettä – turvepohjaiset metsät pitäisi jättää kiellon ulkopuolelle

Video: "Ei varmasti jaksa kukaan metsästää, jos ei koskaan saa saalista – silti 95 prosenttia on sitä kaikkea muuta"

Metsästäjäliiton kesäleirille ehtii vielä ilmoittautua – luvassa muun muassa houkuttelupyyntiä ja jousimetsästystä