Maatalous

EU-komissio: Rasvattoman maitojauheen varastoista 99 prosenttia tyhjennetty

EU:n tuottajajärjestö on tyytyväinen komission ilmoitukseen, jossa enää prosentti unionin maitojauheesta on varastossa.
Pentti Vänskä
EU:n maitojauhevarastojen alkuperäisestä määrästä on jäljellä enää prosentti.

Euroopan unioni on myynyt tähän mennessä 99 prosenttia sen rasvattoman maitojauheen varastoista.

Varastoista on komission mukaan luovuttu hallitusti eikä myynti ole heiluttanut markkinoita. Varastoilla on tuettu maitoalan elpymistä vuosien 2015–2016 markkinakriisin jälkeen.

Euroopan komissio hankki vuosina 2015–2017 yhteensä 380 000 tonnia rasvatonta maitojauhetta markkinoiden vakauttamiseksi. Alkuperäisestä määrästä on jäljellä enää 4 000 tonnia.

Maitojauhetta myytiin markkinoille tarjouskilpailumenettelyllä. Nyt kun menettely on ollut käytössä kaksi vuotta, varastot ovat tyhjentyneet ja maitojauheen hinta on 36 senttiä kilolta. Vuonna 2016 se oli 26 senttiä kilolta.

”Rasvattomaan maitojauheeseen kohdistetut julkiset interventiot ovat osoittautuneet tehokkaaksi välineeksi erityisesti silloin, kun niitä käytetään vastuullisesti. Tämä osoittaa myös, että yhteiseen maatalouspolitiikkaan sisältyy tehokas turvaverkko vuosien 2014–2016 kaltaisten markkinahäiriöiden tapahtuessa", maataloudesta ja maaseudun kehittämisestä vastaavan komissaari Phil Hogan kertoo komission tiedotteessa.

EU:n omistamat maitojauhevarastot eli niin kutsut interventiovarastot paisuivat viime vuosina ennätyssuuriksi. Tämä johti siihen, että maitojauheen markkinahinta painui interventiohintaa alemmaksi.

Rasvattoman maitojauheen hinta EU:ssa olikin viime vuonna alimmillaan 17 vuoteen.

"Hyviä uutisia! Toivomme, että tämä kehityssuunta jatkuu ja että EU:n maanviljelijöiden ei tarvitse kärsiä ailahtelevista markkinoista", EU:n tuottaja edustavan järjestön Copa-Cogecan pääsihteeri Pekka Pesonen kommentoi päätöstä Twitterissä.

Lue lisää

Tarjouskilpailu seuloo huoltovarmuusviljan ostajat

Pk-yritysten pääsy tarjouskilpailuihin helpottuu

Suojelukohteet paremmin hoitoon viljelijöitä kilpailuttamalla

Pienet leipomot jäävät rannalle isoista julkisista tarjouskilpailuista