Maatalous

EU kaavailee Irlannin maataloudelle satojen miljoonien tukipakettia – Kova brexit voi viedä 70 000 nautatilaa nurin Irlannissa

Irlannin epäillään kärsivän hallitsemattomasta brexitistä EU-maista eniten. Maa vie Britanniaan maitoa ja naudanlihaa.
Riitta Mustonen
Puolet Irlannin 7,26 miljardin maitolitran vuosituotannosta menee Britanniaan.

Euroopan komissio on aikeissa korvata markkinahäiriöt irlantilaisille tuottajille, jos Britannia irtautuu EU:sta ilman sopimusta.

Sopimukseton brexit pienentäisi Irlannin bruttokansantuotetta kuudella prosentilla ja vähentäisi maataloustuottajien tuloja kahdeksalla prosentilla, IEG-Policy-julkaisu uutisoi.

EU:n irlantilainen maatalouskomissaari Phil Hoganin ja Irlannin maatalousministerin Michael Creedin on kerrottu päässeen sopuun tukipaketista, jonka suuruus on useita satoja miljoonia euroja. Paketti matkisi toimenpiteitä, joita EU maksoi tietyille EU-maille Venäjän tuontikiellon aikaan. Unioni tuki Venäjän elintarvikkeiden tuontikielloista kärsiviä hedelmätuottajia reilulla sadalla miljoonalla eurolla.

Jos Britannia ei saa EU:n kanssa neuvoteltua brexit-sopua läpi parlamentissaan, muodostuu ”kova brexit”, joka tekee Britanniasta kokonaan EU:sta irrottautuneen saarivaltion.

Silloin Britannia ottaisi käyttöön Maailman kauppajärjestön WTO:n sääntöjen mukaiset tullit. Korkeat tullimaksut vaikeuttaisivat EU-maiden vientiä Britanniaan merkittävästi. Samaan aikaan kaupankäynnin byrokratia ja vaatimukset lisääntyisivät.

Irlanti vie Britanniaan maataloustuotteita viidellä miljardilla eurolla. Viennin jatkuminen naapurimaahan onkin Irlannin maatalouden suurimpia haasteita.

Kovan brexitin tuomat haasteet ovat erityisen suuret naudanlihan- ja maidontuottajille. Maidon ja naudanlihan hintojen odotetaan painuvan merkittävästi alaspäin tuonnin vaikeutuessa. Nyt puolet Irlannin 7,26 miljardin maitolitran vuosituotannosta menee Britanniaan.

"Vientiesteet tiputtaisivat naudanlihan hintaa neljänneksellä, jolloin 70 000 naudanlihantuottajaa joutuisi ulos bisneksestä", Irlannin tuottajajärjestö (IFA) varoittaa.

Markkinahäiriöistä johtuvia korvauksia kaavaillaan myös Hollannin ja Belgian puutarha- ja maidontuottajille, jotka nojaavat viennissään vahvasti Britanniaan.

Britannia eroaa EU:sta maaliskuun lopulla. Jos maa haluaa sovun yhteisestä tulevaisuudesta EU:n kanssa voimaan ennen sitä, erosopimus tulee hyväksyä vielä sekä Britannian parlamentissa että europarlamentissa.

EU-johdon hyväksymä sopimusluonnos kaatui tammikuussa brittiparlamentissa. Britannian pääministeri Theresa May on kuitenkin jatkanut päättäjien suostuttelua, jotta maa ei lähtisi EU:sta ilman sopimusta.

May on väläytellyt uutta kansanäänestystä sekä brexitin siirtämistä eteenpäin. EU ei ole myöntynyt, että jo hyväksytty sopimus avattaisiin uudelleen.

Suurin ongelma erosopimuksessa on EU:n vaatima perälautajärjestely.

Perälaudan eli varalle tehdyn backstop-järjestelyn mukaan Britanniaan kuuluva Pohjois-Irlanti pysyisi EU:n tulliunionissa, jos Britannia ja EU eivät saa sovittua tavaroiden, palveluiden ja ihmisten vapaasta liikkumisesta Pohjois-Irlannin ja Irlannin välillä kahden vuoden siirtymäajan jälkeen.

Britannian parlamentin alahuoneen enemmistön mukaan järjestely ei käy päinsä, koska silloin Britannia voisi jäädä häilyvästi osaksi EU:ta.

Lue myös:

Sopimukseton brexit shokki ruokamarkkinoille: "Taloushistorian ehkä suurin markkinoiden häiriötekijä"

Irlannin viiden miljardin euron ruokavienti itänaapuriin vaarassa brexitin vuoksi

7.2. klo 7.55. Irlannin tuottaman maidon määrä on muutettu miljoonista miljardeiksi litroiksi.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Simonkadulla: Räiskyvä kisa alkoi

Brexitin pelätään aiheuttavan vajausta Ison-Britannian ruokakauppojen hyllyille

EU-viljelijäjärjestön kysely: luottamus maatalouteen kasvussa, sääolosuhteet ja hintamuutokset huolestuttavat