Maatalous

Juha Marttila: "Suurin osa Karhisen ehdotuksista on ehdottomasti toteutuskelpoisia"

"Tieto on valtaa, tulevaisuudessa vielä enemmän. Nyt kauppa istuu kuluttajatietojen päällä, ja asiasta on käytävä vakava keskustelu."
Carolina Husu
Marttilan mielestä Karhisen selvitys kannatti tehdä.

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila on tyytyväinen selvityshenkilö Reijo Karhisen koostamaan toimenpidelistaan maatalouden kannattavuuden parantamiseksi.

"Lopputulos osoittaa, että työ on kannattanut tehdä ja että se tuo paljon lisäarvoa alan kehittämiseen. Selvityksen toimenpiteet vastaavat myös MTK:n tavoitteita, eikä ristiriitoja juuri löydy."

Marttilan mielestä ajatus siitä, että maatalouden yrittäjätuloa on mahdollista parantaa tavoitteeksi asetetut 500 miljoonaa euroa, on rohkaiseva. Yhtä ihmekeinoa siihen ei kuitenkaan ole.

"Tärkeitä nostoja ovat ruoka-alan yhteistyön isot ongelmat, ruokaviennin edistäminen ja maatalouden rakenteen ja viljelijöiden hyvinvoinnin edistäminen."

Marttilan ja Karhisen mielestä kaupan on aika avata kuluttajatietonsa myös ruokaketjun muille toimijoille.

"Tieto on valtaa, tulevaisuudessa vielä enemmän. Nyt kauppa istuu kuluttajatietojen päällä ja asiasta on käytävä vakava keskustelu."

Marttilan mielestä on tärkeää varmista myös, että maatilojen kehittämiseen saadaan kestävä rahoitus, samoin viljelijöiden hyvinvointityöhön.

"Tämä on saatava heti toimimaan."

Karhinen linjaa selvityksessään, että tukipolitiikassa on oltava valmis tekemään valintoja.

"Maatalouden markkinatuottojen, 3,4 miljardia euron ja kokonaiskustannusten 4,5 miljardia euron epäsuhta selittyy osittain maatiloilla, joilta ei tule myyntituottoja joko ollenkaan tai niiden osuus tilan liikevaihdosta on hyvin vähäinen", Karhinen kuvailee.

"Tämä ei välttämättä ole ongelma kyseisten tilojen osalta, koska tukijärjestelmä mahdollistaa tällaisen toiminnan harjoittamisen.

Aktiivisten tilojen kannalta tilanne, jossa tuen saanti ei edellytä myyntituottoja, on ongelmallinen.

"Tiedostetaan ja tunnustetaan avoimesti, että tukipolitiikalla vaikutetaan rakenteisiin, elinkelpoisten tilojen kehittymiseen sekä niiden menestymiseen myös tukipolitiikan ulkopuolella. Lopetetaan näennäisviljelyn tukeminen. Edellytetään tuen ehtona riittäviä myyntituottoja viljelystä, esimerkiksi tasoa 20 000 euroa vuodessa."

Marttila huomauttaa, että myös MTK pitää aktiiviviljelyn tukemista tärkeänä. EU:n yhteinen tukipolitiikka rajoittaa kuitenkin Suomen toimia huomattavasti.

"Tuotantoon sidotut tuet ovat hyviä, mutta Suomi ei voi noin vain ottaa tukia pois pieniltä tiloilta. Enemmänkin aktiivituottajia on tuettava enemmän esimerkiksi investoinneissa."

Lue lisää:

Reijo Karhinen: "Lopetetaan näennäisviljely – tuet pois tiloilta, joiden myyntituotot jäävät alle 20 000 euroon vuodessa"

Reijo Karhinen: "Suomalainen ruuantuottaja ansaitsee ehdottomasti oman liputuspäivän"

Aiheeseen liittyvät artikkelit

"On selityksen paikka" — MTK ihmettelee, minne hävisivät ruokaviennin rahat Lintilän budjettiesityksestä

Miksi OP myy vuonna 2017 valmistuneen Vallilan pääkonttorin?

Komissio reagoi kuivuuteen – tukien maksatus aikaistuu kahdella kuukaudella