Maatalous

Juvan Lähiapajan suosikkeja kuhafileet ja kyytön jauheliha – lähiruuan uusille tuottajille reilusti tilaa

Lähiruuan konttimyymälässä ostokset tehdään verkossa ja noudetaan sähköisellä avaimella.
Terhi Torikka
Lähiruuan konttikauppa sijaitsee Juvan ABC-aseman yhteydessä.

Juvalla avautui viime vuoden lopulla uudenlainen lähiruuan kauppapaikka. Lähiapajan tarjonta sekä tuottajien esittelyt näkyvät verkkosivuilla, missä myös ostos tehdään.

Asiakas kirjautuu järjestelmään, kerää haluamansa tuotteet ostoskoriin ja maksaa, kuten valtaosassa muistakin verkkokaupoista.

Maksun jälkeen asiakas saa sähköisen avaimen, jolla avautuu Juvan ABC-aseman pihalla sijaitsevan kontin ovi. Kontista asiakas voi noutaa maksamansa tuotteet mihin aikaan vuorokaudesta tahansa, viikon kuluessa ostoksesta. Tuotteet on merkitty tuotetunnuksilla, jotka lähetetään tilausvahvistuksen yhteydessä sähköpostilla.Toimittajan testiostos Lähiapajassa onnistui tammikuun lopulla sujuvasti. Kontti oli siisti, ja ostettu tuote löytyi helposti.

Löytämistä tosin helpotti niukka valikoima. Mikäli asiakaskuntaa halutaan paljon, myös valikoiman pitäisi todennäköisesti kasvaa nykyisestä.

Parhaillaan ostettavissa on pakastettua kuhaa, kalasäilykkeitä, luomukyytön lihaa, luomuvalkosipulijauheita ja aronia-siirappia.

"Uusia yhteydenottoja tuottajilta on tullut. Toivottavasti saadaan lähiaikoina lisää valikoimaa, näillä näkymin ainakin hunajaa, porkkanaa ja perunaa olisi tulossa", projektipäällikkö Esko Helansuo sanoo.

Suosituimpia tuotteita ovat toistaiseksi olleet kuhafileet ja kyytön jauheliha. Ostoksia Lähiapajassa on tehty tasaisesti muutaman tapahtuman päivätahtia, Helansuo kertoo.Joulukuussa pian Lähiapajan avaamisen jälkeen yritetty testiostos jäi vielä tekemättä, vaikka kirjautuminen näytti sujuvan.

Projektipäällikön mukaan kyse oli teknisistä ongelmista maksujärjestelmän kanssa. Niiden vuoksi kauppa oli jonkin aikaa pois käytöstä, eikä kontista pystynyt tekemään jouluostoksia, mikä oli alun perin tavoitteena.

Lähiapaja on osa Xamk:n Fisu-postilla järvikalat liikkeelle -hanketta, jossa tavoitteena on kokeilla ja kehittää uudenlaista digitaalista suoramyyntikanavaa kotimaiselle järvikalalle ja lähiruoalle. Hankkeessa ovat mukana Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu ja Itä-Suomen kalatalousryhmä. Sitä rahoittaa Etelä-Savon maakuntaliitto Euroopan aluekehitysrahastosta.

Vahva tavoite on, että Lähiapajan toiminta jatkuisi myös kesäkuun lopussa päättyvän hankeajan jälkeen. Yksi tapa siihen voisi olla esimerkiksi tuottajien osuuskunta tai muu yhteisomistus, pohtii Helansuo.

Tällä hetkellä tuottajien mukana olo on hyvin edullista, ja tilaa valikoimassa on. "Kiinnostuneita lähiruuan tuottajia mahtuu hyvin mukaan", Helansuo kannustaa.

Toiveena on, että Lähiapajan tuottajat olisivat noin sadan kilometrin säteeltä kontista.

Perustoimintojen lähdettyä sujumaan Lähiapajassa on tarkoitus selvittää vielä muun muassa mahdollisuuksia tuotteiden maksamiseen paikan päällä sekä kotiinkuljetuksia. Myös käyttäjäkokemuksia koetetaan kerätä mahdollisimman paljon.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

"Savonlinnan järvialueen talvinuottauskulttuuri ansaitsisi päästä Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon", sanoo kulttuuriantropologian emeritusprofessori

Maatilojen kierrätyspalvelu kattaa nyt koko maan

Sote-ruoka haastaa tuottajatkin