Maatalous

Ugandaan perustettava kanala työllistää suoraan 30, välillisesti jopa satoja

Naisten Pankki suunnittelee Ugandaan lattiakanalaa, joka olisi esimerkki vastuullisesta liiketoiminnasta ja tuotannosta.
Jari Kivelä
Naisten työllistäminen köyhissä maissa vaikuttaa laajasti, sillä tuloillaan naiset mahdollistavat esimerkiksi lasten koulunkäyntiä.

Naisten Pankki perustaa Ugandaan kanalan, jonka odotetaan tuovan ympärilleen satoja työpaikkoja. Samalla sen on tarkoitus olla esimerkki sosiaalisesti, ekologisesti ja taloudellisesti kestävästä liiketoiminnasta.

Noin 15 000 kanan kanalasta tulee lattiakanala, mikä poikkeaa paikallisesta pääosin häkkeihin perustuvasta tuotannosta. Myöskään kanojen nokkia ei typistetä, vaikka sitä maassa muuten tehdään. Ugandassa ei ole juurikaan kotieläintuotantoa koskevia lakeja.

Tuotantotapa edellyttää, että eläinaines on tervettä, hoito hyvää ja rehut laadukkaita. Työntekijöille neuvotaan bioturvatoimia, kuten käsien pesua ja työvaatteiden vaihtoa, kertoo Suomen siipikarjaliiton toiminnanjohtaja Hanna Hamina, joka on projektissa vapaaehtoistyössä asiantuntijana.

Haminan tehtävänä on ollut muun muassa pohtia kanalalle sopivaa toimintamallia ja tiloja sekä eläinten hyvinvointiin liittyviä tekijöitä. Ugandassa on alan osaamista jo ennalta, joten tyhjästä ei ole tarvinnut lähteä.

"Lähinnä tarkoitus on herättää ajatuksia, miten voi toimia."

Tuotanto on pienimuotoisempaa ja hyvin erilaista kuin Suomessa. Automaatiota ei käytetä, eikä kanaloissa ole yleensä sähköjä.

Naisten Pankin kanalassa on tarkoitus hyödyntää aurinkoenergiaa, jotta sinne saadaan valaistus ja ilmavaihto tukemaan eläinten hyvinvointia.

Kanala tulee työllistämään suoraan noin 30 henkeä, välillisesti jopa satoja. Kanojen hoidon lisäksi työtä on muun muassa munien myynnissä ja rehun sopimustuotannossa.

"Kana on kehitysmaihin tosi hyvä kotieläin. Jo yksi muna päivässä tarjoaa paljon tarpeellisia ravintoaineita", Hamina kehuu.

Suunnitelmat ovat jo pitkällä. Tavoitteena on, että ensimmäiset untuvikot tuotaisiin kanalaan keväällä 2020.

Naisten Pankki kerää varoja kehitysmaiden naisten yrittäjyyden ja toimeentulon tukemiseen. Hankkeet toteutetaan Kirkon Ulkomaanavun ja paikallisten kumppanien kanssa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kananmunan sisältämä ravintoaineen ja pienemmän dementiariskin välillä on löydetty yhteys

Asuntomessujen siivekkäät saavat monet pohtimaan kanatarhaa – "On ajateltava myös syksyä", muistuttaa Ari Puuri

Kananmunan terveysvaikutukset näyttävät liikkuvan suuntaan ja toiseen – Miksi munan tutkiminen on niin vaikeaa?