Maatalous

Raaka-ainekustannukset painoivat Atria-konsernin tulosta

Liikevaihto pysyi suunnilleen yhtä suurena kuin edellisvuonna.
Timo Aalto
Atria Suomen liikevaihto ylitti miljardi euroa. Kuva Atrian Nurmon tuotantolaitoksesta.

Atria-konsernin liikevaihto pysyi viime vuonna suunnilleen samansuuruisena kuin edellisvuonna.

Konsernin liikevaihto oli 1 438,5 miljoonaa euroa. Liikevoittoa konserni teki kaksi prosenttia liikevaihdosta. Liikevoitto oli tammi-joulukuussa 2018 hieman runsaat 28 miljoonaa euroa, mikä oli noin 12 miljoonaa edellisvuotista vähemmän.

Atria Suomen liikevaihto ylitti miljardi euroa, ja Atria Suomen osalta myös liikevoitto kasvoi. Myös Tanska & Viro -liiketoiminta-alueen tulokset olivat odotusten mukaiset, kommentoi konsernin toimitusjohtaja Juha Gröhn tiedotteessa.

Gröhnin mukaan tuloksessa tuntui kuivasta kesästä johtunut rehujen hintojen nousu, joka siirtyi liharaaka-aineiden hintoihin.

"Vuoden 2018 aikana vaihto-omaisuuden arvo taseessamme kasvoi ja kasvu heikensi liiketoiminnan kassavirtaa. Osaltaan kehitykseen vaikutti useiden raaka-aineiden ja tarvikkeiden hintojen nousu”, Gröhn totesi.

Voimakkainta hintojen nousu on ollut Venäjällä, missä raaka-ainekustannukset nousivat loppuvuodesta yli 30 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Ruotsin ja Venäjän tulokset jäivät tavoitteista. Ruotsin kruunun ja Venäjän ruplan heikkeneminen pienensi euromääräistä liikevaihtoa näillä markkina-alueilla.

Yhtiö tiedotti myös, että Atria Venäjä uudistaa vuoden 2019 alussa strategiaansa. Keskeisenä tavoitteena on liiketoimintojen nopea tervehdyttäminen Venäjällä. Osana strategiahanketta tutkitaan myös mahdollisuuksia myydä Atria Venäjän liiketoimintoja.

Gröhnin mukaan Ruotsin siipikarjatehtaan investointiohjelma saatiin päätökseen, tehdas toimii hyvin ja myynti on kehittynyt odotetusti.

Vuonna 2019 liikevoiton ennustetaan olevan parempi kuin vuonna 2018.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Liuta kaupan ja teollisuuden isoja nimiä puuttui ruokapöytä-keskustelusta – Heikkilä, Helander, Alarotu, Gröhn tai Hemmilä eivät olleet paikalla

Ravitsemustieteen professori kiistää lihayhtiöiden väitteet: "Kansankunnan terveys ei todellakaan järky ilman lihaa"

Suomalainen ruokakulttuuri köyhtyi, kun sisäelinten syönti romahti: "Meillä olisi vielä paljon tehtävää menekin edistämiseksi"