Maatalous

Vilja jäi kakkoseksi – "muu kasvinviljely" on nyt maatilojen yleisin tuotantosuunta

Viime vuonna vajaa kaksi prosenttia tiloista lopetti toimintansa.
Saara Lavi
Viljely monipuolistuu. Yhä useampi kasvinviljelytila saa pääosan tuotostaan muusta kuin viljasta. Kumina on yksi Suomen vientivalteista.

Suomessa oli viime vuonna 47 700 maatalous- tai puutarhayritystä. Vuoden aikana tiloista lopetti vajaat kaksi prosenttia, Luonnonvarakeskuksen tänään julkistama ennakollinen tilasto kertoo.

Lopettamistahti hidastui aavistuksen, sillä yleinen lopettamisvauhti on jo pidemmän aikaa ollut kahden−kolmen prosentin luokkaa.

Ensimmäistä kertaa tilastohistoriassa "muu kasvinviljely" oli tilojen yleisin tuotantosuunta.

"Muu kasvinviljely on tilan päätuotantosuunta, kun noin kaksi kolmannesta tilan taloudellisesta tuotoksesta tulee esimerkiksi öljykasveista, nurmesta ja kuminasta", yliaktuaari Jaana Kyyrä Luonnonvarakeskuksesta kertoo.

"Vuonna 2018 muu kasvinviljely oli päätuotantosuuntana noin 15 500 tilalla ja viljanviljely noin 15 200 tilalla. On mielenkiintoista nähdä, miten kehitys jatkuu tästä eteenpäin."

Kotieläintalous oli päätuotantosuuntana edelleen noin joka neljännellä tilalla kuten vuonna 2017.

Ylivoimaisesti yleisin kotieläintalouden päätuotantosuunta oli lypsykarjatalous, joka oli päätuotantosuuntana noin 6 300 tilalla.

Viljelijöiden keski-ikä oli viime vuonna 53 vuotta.

Osakeyhtiömuotoisten tilojen viljelijöiden keski-ikä oli alhaisin, 48 vuotta. Vanhimpia olivat perikuntien tilanhoidosta vastuussa olevat viljelijät. Heidän keski-ikänsä oli 60 vuotta.

"Yli 70-vuotiaiden viljelijöiden lukumäärä on reippaassa nousussa. Yli neljännes viljelijöistä on yli 60-vuotiaita ja vain 16 prosenttia on alle 40-vuotiaita. Näyttää siltä, että entistä useampi jatkaa tilanpitoa vielä eläkeiässä. Toisaalta näyttää siltä, että viime vuonna tilanpidon on lopettanut myös moni ennen eläkeikää", Kyyrä pohtii.

Suomen maatalous- ja puutarhayrityksistä 86 prosenttia oli edelleen perheviljelmiä. Osakeyhtiömuotoisia tiloja on alle tuhat, mikä on kaksi prosenttia kaikista tiloista. Maatalousyhtymiä oli vajaat yhdeksän prosenttia ja perikuntien omistuksessa noin kaksi prosenttia tiloista.

Lue lisää

1 197 maatilaa lopetti viime vuonna, tilakoko kasvoi hehtaarin, viljelijät eivät vanhentuneet

Suomalaisen maatalouden kartoitus etenee – valtaosa yrityksistä vastasi nettikyselyyn, viimeisiä tavoitellaan paraikaa puhelinhaastatteluun

Voiko maaseutua tuoda?

Suomalaisia maatalous- ja puutarhayrityksiä oli viime vuonna jäljellä 45 111 – rajuimmin väheni maitotilojen määrä