Maatalous

MTK ryhtyy edistämään maatilojen biokaasutuotantoa – uutena jäsenetuna asiantuntijapalvelua investointeihin

Kiinnostus biokaasun tuotantoon on kasvanut tiloilla huomattavasti parin viime vuoden aikana.
Petteri Kivimäki
Maatilamittakaavan biokaasulaitos.

MTK ryhtyy kannustamaan jäseniään biokaasulaitosinvestointiin uudella jäsenedulla, josta se on tehnyt sopimuksen ympäristöliiketoimintaan erikoistuneen Envitecpolis Oy:n kanssa. Yritys tarjoaa MTK:n jäsenille etuhintaan asiantuntijapalveluita maatilakohtaisten biokaasulaitosten suunnittelussa sekä investoinnin kannattavuuden arvioinnissa.

MTK:n kiertotaloustiimin vetäjä, lakimies Minna Ojanperä perustelee MTK:n tiedotteessa uutta jäsenetua viljelijöiden lisääntyneellä kiinnostuksella biokaasuntuotantoa kohtaan.

Kiinnostus on kasvanut kahden viime vuoden aikana selvästi. Viime lokakuussa julkistettu IPCC:n ilmastoraportti nosti osaltaan kiinnostusta tuomalla biokaasuntuotannon myös julkiseen keskusteluun.

"Ottaen huomioon maataloudelle, energiasektorille ja liikenteelle asetetut päästövähennystavoitteet, maatilakohtaiset biokaasuratkaisut ovat selkeästi osa keinovalikoimaa", Ojanperä kertoo.

Osaltaan kiinnostusta on lisännyt investointien parantunut kannattavuus muun muassa tilakokojen ja energiatarpeen kasvun sekä teknologian kehittymisen myötä.

"Biokaasulaitos ymmärretään yhä laajemmin maatilan kokonaistoimintaan ja talouteen liittyvänä investointina, joka vaikuttaa positiivisesti tilan ravinne- ja energiaomavaraisuuteen sekä lannan käsittelyyn ja logistiikkaan", toteaa Envitecpolis Oy:n johtava asiantuntija Toni Taavitsainen.

Lue lisää

MTK:n jäsenille uusi maatalousmuovien kerääjä

Suuren mittakaavan biokaasulaitoksilla ravinnekierrot käyntiin

Ylen lantajuttu pöyristytti MTK-väkeä – lannan käsittelykö puuhastelua ja kehitysmaatasoista?

Kiinnostaako biokaasun tuotanto? Kuuntele asiantuntijan ja viljelijän kokemukset